Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για τον Βόλο
TopΒΟΛΟΣ
 
Τρίκερι ΠηλίουΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
Η προκυμαία. Όχι ακριβώς αξιοθέατο, αλλά μια πολύ χαρακτηριστική περιοχή της πόλης με πολλά από τα φημισμένα τσιπουράδικα της και πολυτελείς καφετέριες. Με αφετηρία το λιμάνι μέσω της οδού Αργοναυτών φτάνετε στο πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου κι από εκεί συνεχίζετε παραλιακά μέχρι το πάρκο της Αναύρου. Στη διαδρομή σας αυτή, θα διακρίνετε ανάμεσα στις απρόσωπες πολυκατοικίες τα τέσσερα σημαντικά προσεισμικά κτίρια που έμειναν όρθια μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την πόλη το 1955. Πρόκειται για το νεοκλασικό της Αίγλης, την Τράπεζα της Ελλάδος, το κινηματοθέατρο Αχίλλειον και το κτίριο Παπαστράτου. Εκεί, θα δείτε επίσης μια μικρή καμπυλωτή γέφυρα που ενώνει την προκυμαία με τον κυματοθραύστη, με ωραία οπτική στην παραλία του Βόλου.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός. Από τους ωραιότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ελλάδας. Το υπέροχο κτίριο του χτίστηκε το 1882 σε σχέδια του Εβαρέστο ντε Κίρικο και σήμερα φιλοξενεί το ενδιαφέρον Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας. Βρίσκεται στη συνοικία Παλαιά, όπου σώζονται ακόμα αυθεντικές, γραφικές εικόνες από τον παλιό Βόλο.
Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο - Πάρκο Αναύρου. Σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο μέσα σε φροντισμένο κήπο στεγάζει ένα από τα παλαιότερα (1909) μουσεία της Ελλάδος. Στις επτά αίθουσές του εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία Δημητριάδα (3ος αι. π.Χ.), τους νεολιθικούς οικισμούς Σέσκλο και Διμήνι, καθώς και σπάνια χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα από άλλες θεσσαλικές αρχαιολογικές τοποθεσίες. Απέναντι από το μουσείο, στο πάρκο Αναύρου, υπάρχει αναπαράσταση νεολιθικών οικιών σε φυσικό μέγεθος αλλά και μόνιμη έκθεση σύγχρονων γλυπτών.
Πολυχώρος Τσαλαπάτα. Στις πρότυπα αναπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του ιστορικού πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα θα βρείτε έναν σύγχρονο πολυχώρο που περιλαμβάνει βιομηχανικό μουσείο, χειροτεχνικά εργαστήρια, μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, βιβλιοθήκη, κινηματογράφο, καφέ, εστιατόριο, ουζερί, αίθουσες εκδηλώσεων κ.α.
Αρχαιολογικοί χώροι Διμήνι, Σέσκλο. Δυο σπουδαιότατοι αρχαιολογικοί χώροι νεολιθικής εποχής (5.800 – 5.400 π.Χ. !) που απέχουν 5 και 14 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το Βόλο, που δεν πρέπει να χάσετε. Τα ευρήματα μπορεί να μην εντυπωσιάζουν τα μάτια όσο αυτά σε χώρους πιο πρόσφατων ιστορικών περιόδων, εντυπωσιάζουν όμως το μυαλό και το προκαλούν με την ηλικία τους ως πολιτισμικά ίχνη.
Τραινάκι Βόλου – Μηλιών. Η σιδηροδρομική γραμμή μέσω της οποίας το ιστορικό τραινάκι συνέδεε εμπορικά και μεταφορικά το Πήλιο με το Βόλο από το1903 ως το 1971 (γνωστό και ως «μουτζούρης» αφού ήταν ατμοκίνητο και έκαιγε κάρβουνο), είναι ένα άρτιο και κομψό τεχνικό έργο που όχι μόνο δεν πληγώνει αλλά που κοσμεί  τις δυτικές πλαγιές του Πηλίου. Σχεδιάστηκε από τον Εβαρέστο ντε Κίρικο. Η μόλις 60 εκατοστών πλάτους σιδηροτροχιά ελίσσεται με χάρη μέσα στους ελαιώνες και τις ρεματιές, περνώντας από δίτοξες, τρίτοξες, τετράτοξες γέφυρες και γαλαρίες. Από το 1996 η γραμμή επαναλειτουργεί κατά τους αίθριους μήνες του χρόνου, για τουριστικούς σκοπούς πλέον.
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
 
Ο Βόλος λόγω της γεωγραφικής τους στο κέντρο της Ελλάδας, δίπλα στη θάλασσα και αρκετά κοντά σε Πίνδο και Όλυμπο, είναι πόλη με αμέτρητες επιλογές για διαδρομές. Εκτός από το παρακείμενο όρος Πήλιο με τα φημισμένα χωριά-θέρετρα, ο Βόλος μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για: Μετέωρα (Καλαμπάκα, 147χλμ), Νότια Πίνδο (Ελάτη Τρικάλων, 178χλμ), Λίμνη Πλαστήρα Αγράφων (141χλμ), Κοιλάδα Τεμπών (78χλμ), Κάστρο Πλαταμώνα (101χλμ), Όλυμπο (Λιτόχωρο 121χλμ), και Θεσσαλονίκη (217χλμ).
 
Δυτικό ή Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο  Πήλιο:
Τα χωριά του Πηλίου δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστά στο πανελλήνιο (και όχι μόνο) για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, την πλουσιότατη και πυκνή τους βλάστηση (καστανιές, οξιές, βελανιδιές, φλαμουριές, οπωροφόρα, ελιές και πιο μεσογειακά είδη δέντρων), το μοναδικό συνδυασμό βουνού – θάλασσας που προσφέρουν και τους υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες τους. Η «οικογένεια» χωριών που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του βουνού, σε οπτική επαφή με τον Παγασητικό κόλπο και το Βόλο, είναι το Δυτικό ή Κεντρικό Πήλιο (Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Βυζίτσα, Μηλιές κ.λπ.), ενώ τα χωριά της ανατολικής πλευράς που «κοιτούν» το Αιγαίο πέλαγος είναι το Ανατολικό Πήλιο.

Για να πάτε στο Δυτικό Πήλιο
, είτε ακολουθείτε τις πινακίδες εντός του Βόλου που γράφουν «Πήλιο», περνάτε από την Άνω Πόλη και φτάνετε στα χωριά Πορταριά-Μακρυνίτσα-Χάνια, είτε συνεχίζετε παραθαλάσσια ακολουθώντας τις πινακίδες για Αργαλαστή και Τσαγκαράδα, οπότε σε 7χλμ φτάνετε στην Αγριά. Από εκεί θα βρείτε πινακίδες στις διασταυρώσεις που θα σας οδηγούν στα ημιορεινά χωριά του Δυτικού Πηλίου (Αγ. Γεώργιος Νηλείας, Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές κλπ.). Οι αποστάσεις ποικίλουν ανάλογα με το χωριό-προορισμό. Ενδεικτικά, Πορταριά 12χλμ, Αγ. Γεώργιος Νηλείας 22χλμ, Μηλιές 27χλμ.

Για να πάτε στο Ανατολικό Πήλιο
ακολουθείτε την παραλιακή διαδρομή που προαναφέραμε για Μηλιές, και μετά τις Μηλιές ακολουθείτε τις πινακίδες για Καλαμάκι-Λαμπινού. Είστε πλέον στο Ανατολικό, κατά πολλούς το πιο όμορφο φυσικά Πήλιο. Θα περάσετε το Ξουρίχτι, θα μείνετε (κυριολεκτικά και μεταφορικά!) στις ομορφιές της Τσαγκαράδας, θα κολυμπήσετε στον Αγ. Ιωάννη και στην εξωτική Νταμούχαρη, ή θα κάνετε σκι στο χιονοδρομικό (θέση Αγριόλευκες, 1500μ. υψόμετρο), θα περπατήσετε στον Κισσό και τη Ζαγορά … Όλα αυτά, μέσα στις ευωδιές του πάντα υγρού δάσους, των ανθοκαλλιεργειών για τις οποίες φημίζεται-μεταξύ άλλων η περιοχή, και με θέα Αιγαίο και Σποράδες...! Εναλλακτικά, προσεγγίζετε την περιοχή από το δρόμο που πάει στο δυτικό Πήλιο, συνεχίζοντας μετά τα Χάνια για Ανήλιο, Μακρυρράχη, Ζαγορά, Χορευτό.

Καλά ΝεράΤο
Νότιο Πήλιο, πιο μεσογειακού χαρακτήρα, με τα πεύκα και τις ωραίες παραλίες, ενδείκνυται περισσότερο για καλοκαιρινές διακοπές ή εκδρομές. Φτάνετε εκεί συνεχίζοντας παραλιακά νότια, περνώντας τα χωριά Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά κατευθυνόμενοι προς Αφέτες-Αργαλαστή. Από εδώ και πέρα, με τη βοήθεια χάρτη και πινακίδων, θα γνωρίσετε τα πολλά και διασκορπισμένα στα παράλια της χερσονήσου χωριά του Νότιου Πηλίου.
 


ROAD TIPS
  • Από τις πολύ δύσκολες πόλεις για παρκάρισμα στο εμπορικό της κέντρο και στο λιμάνι της. Περιορισμένης έκτασης αλλά μεγάλης έντασης και το κυκλοφοριακό κατά τις περισσότερες ώρες ημέρας και νύχτας.
  • Αν εξαιρέσει κανείς το βόρειο άξονα του Πηλίου (Άνω Πόλη-Πορταριά-Χάνια-Ζαγορά) που είναι αρκετά φαρδύς για ορεινός δρόμος και με αποδεκτής ποιότητας χάραξη και άσφαλτο, όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι του Πηλίου είναι πολύ στενοί, ηλικιωμένοι, κακοσυντηρημένοι, με πολλές κλειστές, «τυφλές» στροφές. Απαιτούν αμυντική και πολύ προσεκτική οδήγηση.


Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.