Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για τη Θάσο
TopΘΑΣΟΣ
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικοί χώροι. Η Θάσος είναι από τα 100 μέρη υψίστης αρχαιολογικής σημασίας της Μεσογείου. Ο Λιμένας, η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένος πάνω από την αρχαία πρωτεύουσα, τη Θάσο, όπου μετά από ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί πολλά ευρήματα. Προτείνεται ένας περίπατος από το αρχαίο λιμάνι μέχρι την Ακρόπολη της πόλης, επάνω στο λόφο. Εκεί θα δείτε το αρχαίο Θέατρο, την αρχαία αγορά, το αρχαίο τείχος , το Βριόκαστρο, και πολλούς ναούς. Στα νότια, υπάρχει ο Αρχαιολογικός χώρος των Αλυκών, με αρχαίο ναό και μεσαιωνικά μνημεία (ιερό, λατρευτικές σπηλιές, λατομεία μαρμάρων). Στο Καστρί βρίσκεται ο νεολιθικός οικισμός, που όμως έχει καλυφθεί προκειμένου να προστατευτεί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Μοναστήρια - Εκκλησίες. Στο χωριό Παναγία υπάρχει η ομώνυμη θεσπέσια παλιά εκκλησία του 1831, ενώ από τη Μονή Αρχαγγέλου φαίνεται το Αγ. Όρος όταν ο καιρός είναι καλός. Εκεί επίσης βρίσκεται και ένα μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στην Σταύρωση (Τίμιο Ήλος). Το ξωκλήσι των Αγ. Αποστόλων βρίσκεται στο Βριόκαστρο. 
Το Παλατάκι. Το Παλατάκι βρίσκεται στο χωρίο Λιμενάρια. Είναι ένα κτίριο του 1903-4 που χτίστηκε από την γερμανική εταιρεία που εκμεταλλευόταν τότε τα μεταλλεία του νησιού. Ξεχωρίζει για την μοναδική αρχιτεκτονική του, με πυργίσκους στις στενότερες πλευρές του, ενώ και για την τοποθεσία του, καθώς κυριαρχεί στο βραχώδες ακρωτήρι της περιοχής. Πλέον χρησιμοποιείται ως πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο.
Τα μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Θάσο (Λιμένα), κοντά στην αρχαία αγορά, όπου ανάμεσα στα υπόλοιπα, βρίσκεται και ένας Κούρος αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Το Μουσείο Βάγη, στη Ποταμιά, με έργα του Γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή. Τα Λαογραφικά Μουσεία των Λιμεναρίων, στο κέντρο του χωριού, του Θεολόγου, σε διώροφο κτίριο (στο ομώνυμο χωριό) όπου στον πρώτο όροφο εκτίθενται βιομηχανικά αντικείμενα, ενώ στον δεύτερο μια παραδοσιακή θασίτικη οικία, και της Καλλιράχης, στο κέντρο του χωριού σε ένα διατηρητέο αρχοντικό. Στην Σκάλα Πρίνου, το Μουσείο Ελιάς και ελαιόλαδου, και το παραδοσιακό Ναυπηγείο.
 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  • Θάσος - Λιμενάρια (δυτικά): Ξεκινώντας από την Θάσο, παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο προς τα δυτικά, περνώντας από τη Γλυφάδα, και τις παραλίες Γλυφονέρι και το Παχή. Ο επόμενος οικισμός είναι η Σκάλα Ραχωνίου, από όπου μπορείτε να στρίψετε αριστερά για το χωριό Ραχώνι. Αν συνεχίσετε παραλιακά, βρίσκετε την παραλία Πλουμή, το Μουσείο Ελιάς και ελαιόλαδου, την Σκάλα Πρίνου, με το παραδοσιακό Ναυπηγείο, και την παραλία. Aπό τη Σκάλα και πάλι μπορούμε να συνεχίσουμε παραλιακά ή να στρίψουμε αριστερά στην ενδοχώρα για επίσκεψη στα χωριά Πρίνος, Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι. Συνεχίζοντας παραλιακά, περνάμε από την Σκάλα Σωτήρος, ενώ στρίβοντας αριστερά πάμε στα χωριά Σωτήρα, ενώ ακόμα υψηλότερα η Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος. Ακόμα νοτιότερα, συναντάμε τη Σκάλα Καλλιράχης (και αντίστοιχα στην ενδοχώρα την Καλλιράχη), ενώ μετά από το οικισμό την παραλία Κλίσμα. Ο επόμενος οικισμός είναι η Σκάλα Μαριών, με τις παραλίες Ατσπάς και Λάκκος. Στρίβουμε αριστερά και φτάνουμε στις Μαριές, ενώ στα ορεινά υπάρχει η λίμνη Μαριών. Ο επόμενος οικισμός είναι τα Λιμενάρια, με πολλές παραλίες και αξιοθέατα. Στα ορεινά βρίσκεται το Κάστρο.
  • Θάσος - Λιμενάρια (ανατολικά): Από τη Θάσο, κατευθυνόμαστε προς ανατολικά συναντώντας τις παραλίες Σαλιάρα, Βαθύ, Χρυσή Αμμουδιά, και το χωριό Αγ. Παρασκευή. Στρίβοντας δεξιά, επισκεπτόμαστε πρώτα τον οικισμό Παναγιά και μετά την Ποταμιά (Μουσείο Βαγή). Πάνω από την Ποταμιά βρίσκεται η Κορυφή του Υψάριου, του ψηλότερου βουνού της Θάσου. Περνώντας το χωριό κατηφορίζουμε στην Σκάλα Ποταμιάς, και το ακρωτήρι Γραμβούσας. Η παραλιακή διαδρομή συνεχίζει με όμορφα μικρά χωριά (Παλαιχώρι, Κοίνυρα) και απίστευτες παραλίες (Παράδεισος, Αγ. Γιάννης). Στην συνέχεια συναντάμε την Αλυκή, όπου η επίσκεψη αξίζει να περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα της. Συνεχίζουμε παραλιακά, όπου βρίσκουμε την Μονή Αρχαγγέλου, τα χωριά Αστρίς και Ποτός με πάμπολλες παραλίες. Καταλήγουμε στα Λιμενάρια, περνώντας πρώτα από τα μεταλλεία, από αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.