Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Καβάλα
TopΚΑΒΑΛΑ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
Το υδραγωγείο ή αλλιώς Καμάρες, είναι δημιούργημα του Σουλεϊμάν Β΄ του  Μεγαλοπρεπή (16ος αι.) και χαρακτηρίζει την εικόνα της πόλης με τον όγκο και τις γραμμές του.
Οι Παλιές Καπναποθήκες στην πλατεία Καπνεργάτη αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης προσδίδουν μια νοσταλγική νότα στην ατμόσφαιρα της και θυμίζουν την καπνεμπορική άνθιση που γνώρισε στις αρχές του προηγούμενου χειμώνα. Κάποιες μάλιστα ξαναζωντανεύουν ως χώροι πολιτισμού ή διασκέδασης.
Το μνημείο με τα οστά της οικογένειας του Μεχμέτ Αλή, του πασά της Αιγύπτου, που γεννήθηκε στην Καβάλα το 1769, βρίσκεται κοντά στην αποβάθρα του πορθμείου, όπου βρίσκεται και η κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Στην άκρη του λιμανιού, στην πλατεία Παναγίας, διατηρείται το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή. Την είσοδό του στολίζει ένας χάλκινος ανδριάντας του.
Οι εκκλησίες της Παναγίας, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, και του Αγ. Παντελεήμονα.
Οι παλιές μουσουλμανικές γειτονιές, με τα χαρακτηριστικά δρομάκια από γρανίτη, στα ανατολικά της πόλης. Εκεί δεσπόζει το Ιμαρέτ, που ίδρυσε ο Μεχμέτ Αλή ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο το 1817. Σήμερα στο Ιμαρέτ λειτουργεί αναψυκτήριο, εστιατόριο και έκθεση αιγυπτιακών αντικειμένων.  
Το Βυζαντινό Κάστρο πάνω από την πόλη, της προσθέτει μιαν άλλη γοητεία. Μια βόλτα γύρω από το κάστρο αποκαλύπτει όλη την ομορ­φιά της Καβάλας. Διακρίνονται τα βυζαντινά τείχη και το γραφι­κό λιμάνι. Κάτω από το Κάστρο απλώνεται η Παλιά Πόλη (σήμερα συνοικία της Παναγίας) με τα πλακόστρωτα και τα σπίτια με τους χαρακτηριστικούς Μακεδονίτικους εξώστες.
Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τα σπουδαία μου­σεία της Ελλάδας, το αρχαιολογικό της Καβάλας παρουσιά­ζει ευρήματα της νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού. Υπάρχουν ακόμα ευρήματα της Νεάπολης όπως είναι τα υπολείμματα του ναού της Αθηνάς Παρθένου, αρχαϊκά και κλασικά εδώ­λια, μελανόμορφα αγγεία καθώς και ευρήματα από την Αρχαία Αμφίπολη, τα Άβδηρα και άλλες αρχαιολογικές τοποθεσίες της Θράκης και της Ανατ. Μακεδονίας.. Βρίσκεται δίπλα στο πάρκο και η πρόσοψή του να κοιτάει το λιμάνι.
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  • Οι Αρχαίοι Φίλιπποι βρίσκονται 17 πεδινά χιλιόμετρα ΒΔ από την Καβάλα, κοντά στο χωριό Κρηνίδες. Η πόλη δημιουργήθηκε το 360 π.Χ, καταλήφθηκε το 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’ και άκμασε σοβαρά κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Εδώ, το 50 μ.Χ., ο απόστολος Παύλος κήρυξε το Χριστιανισμό. Στ’ αλήθεια δεν πρέπει να χάσετε την επίσκεψη σ’ αυτόν τον σπουδαιότατο αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας με το υπέροχο αρχαίο θέατρο τη μεγάλη έκταση και το πλήθος μνημείων και ερειπίων αρχαιοελληνικής, ρωμαϊκής αλλά και βυζαντινής εποχής.
  • Η Αρχαία Αμφίπολη απέχει 46 χιλιόμετρα Δ-ΝΔ από την Καβάλα. Η πόλη ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από Αθηναίους εποίκους, προσαρτήθηκε από το Φίλιππο τον Β’ στη Μακεδονικό βασίλειο το 357 π.Χ. και αποτέλεσε την αφετηρία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εκστρατεία του στην Περσία. Στα Ρωμαϊκά χρόνια, αντίθετα με τους Φιλίππους, άκμασε. Πρόκειται για ακόμα έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας και στο νέο, σύγχρονο μουσείο πλάι του, θα θαυμάσετε την πλούσια γκάμα ευρημάτων, μεταξύ των οποίων αρκετά χρυσά και αργυρά αντικείμενα.
  • Το όρος Παγγαίο (1956μ), δυτικά της Καβάλας, είναι μια εύκολη και σύντομη εκδρομή ή και βόλτα που προτείνεται με ενθουσιασμό. Από το χωριό Ακροβούνι ή Παναγία (μόλις 6 χλμ από την έξοδο της Εγνατίας οδού για Ελευθερούπολη ή 19χλμ από την Καβάλα μέσω των χωριών Αμισιανά - Κοκκινόχωμα), αρχίζει μια καταπληκτική ανάβαση που τελειώνει λίγο κάτω από την ψηλότερη κορυφή, στις εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου (Ακροβούνι.- Χ/Κ 19 χλμ). Καστανιές, οξιές και άλλα φυλλοβόλα συνδυάζονται με Μαυρόπευκα και άλλα δασικά είδη κάνοντας τη διαδρομή ιδανική για αναψυχή. Ενδιάμεσα, στα 6 χλμ από το Ακροβούνι (Παναγία) θα βρείτε το Δασικό Χωριό Παγγαίου, που προσφέρει ποτό, καφέ, φαγητό αλλά και διαμονή.