Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Κάρπαθο
TopΚΑΡΠΑΘΟΣ
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
Κάρπαθος. Η πρωτεύουσα του νησιού και κεντρικό του λιμάνι είναι η Κάρπαθος, που ονομάζεται και Πηγάδια. Είναι ένα φυσικό λιμάνι με τρία μικρά νησάκια στην είσοδό του, με υπαρκτή εμπορική κίνηση και ικανοποιητική νυχτερινή ζωή, που συνδυάζει σύγχρονα πολυώροφα κτίρια και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια. Στα Α του οικισμού, σε χαμηλό λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το Επαρχείο, με τη βιβλιοθήκη και το ενδιαφέρον μικρό Υπαίθριο Μουσείο. Εκεί εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη διάφορων εποχών, βωμοί, και μια μαρμάρινη πρωτοχριστιανική κολυμβήθρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Ποσειδώνα, έναν λαξευμένο στο βράχο τάφο στη θέση «Μύλοι» και τα ερείπια της Αγ. Φωτεινής (5ου- 6ου αι. μ.Χ) στη θέση «Άφωτη».
Απέρι - Βωλάδα. - Όθος. Αρχοντικό χωριό, έδρα της Μητρόπολης Καρπάθου και πρώην πρωτεύουσά του νησιού είναι το Απέρι, που βρίσκεται χτισμένο στα 320μ υψόμετρο και είναι αθέατο απ’ τη θάλασσα. Από την κορυφή του λόφου Κοράκι με τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Καρπάθου, η θέα είναι καταπληκτική. Στην κοντινή Βωλάδα (2 χλμ απ’ το Απέρι), στο βουνό Λάστος, διακρίνονται λείψανα τριών κάστρων της πρώιμης εποχής του χαλκού (3.000 π.Χ.). Η Βωλάδα, στα 440μ υψόμετρο, είναι ένα αξιοθέατο λευκό χωριό παραδοσιακής Καρπαθιώτικης αρχιτεκτονικής. Στο πάντα δροσερό χωριό Όθος, στα 510μ (!), ξεχωρίζουν τα περιβόλια του, το συμπαθητικό Λαογραφικό Μουσείο και η εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου, 17ου αιώνα. Απέχει άλλα δυο μόλις χιλιόμετρα από τη Βωλάδα.
Σπόα – Μεσοχώρι. Τα δυο υπέροχα αυτά χωριά βρίσκονται περίπου στο κέντρο του μακρόστενου νησιού. Στη Σπόα, εντύπωση κάνουν τα σπίτια που είναι κολλημένα το ένα με το άλλο και η κεντρική εκκλησία Εφταμπούσα με τις επτά πύλες. Στο Μεσοχώρι, 4,5 χλμ δυτικότερα, εντυπωσιάζει και πάλι η «σφιχτή» διάταξη των σπιτιών πάνω από τη θάλασσα, οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά και τα στενά ανηφορικά δρομάκια με τα σκαλοπάτια.
 -  Όλυμπος (Η). Η επίσκεψη σ’ αυτό το ορεινό χωριό της βόρειας Καρπάθου είναι μια εμπειρία ζωής! Ολόκληρος ο οικισμός είναι στην πραγματικότητα ένα υπαίθριο μουσείο. Τα ιδιότυπης αρχιτεκτονικής σπίτια (σχεδόν καθένα έχει το δικό του μύλο και το δικό του εκκλησάκι!), κατηφορίζουν μια απότομη πλαγιά, απόλυτα ενταγμένα μέσα στο χαρακτηριστικά σκληρό τοπίο. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται στην η εκκλησία της Παναγίας, 16ου αι., με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και στις εκκλησίες Παναγίας Χρυσοβαλάντου , Αγ. Ονούφριου, Αγ. Τριάδας.
Σαριά. Ακατοίκητο νησάκι στα βόρεια της νήσου, όπου βρίσκονται διάσπαρτα λείψανα της αρχαίας πόλης Νισύρου που αναφέρει ο Στράβων. Χωρίζεται από την Κάρπαθο με στενό πορθμό και είναι περιοχή σημαντική για τα πουλιά και τη μεσογειακή φώκια.
 
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
 
Η Κάρπαθος δεν είναι μικρό, ούτε συνηθισμένο μορφολογικά νησί. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο με έκταση 301 τ.χλμ, έχει ακτογραμμή 160 χλμ και τρία βουνά, με ψηλότερο το όρος Καλή Λίμνη (1.215μ). Παράλληλα, έχει σχήμα μακρόστενο, οπότε οι αποστάσεις δεν είναι ούτε μικρές, ούτε ιδιαίτερα εύκολες και ξεκούραστες. Αποζημιώνουν όμως σχεδόν όλες με τη θέα που προσφέρουν στο πέλαγος, στα βουνά, στα ιδιαίτερης αισθητικής χωριά, στα βράχια και στα πράσινα κομμάτια που εμφανίζονται κατά τόπους στο νησί. Απολαυστικό επίσης είναι ότι οι δρόμοι στην Κάρπαθο έχουν σχεδόν πάντα, σχεδόν ανύπαρκτη κίνηση!
Ίσως ξεχωρίζουν, η διαδρομή που ενώνει την πρωτεύουσα Κάρπαθο με το Μεσοχώρι  και τη Σπόα μέσω των χωριών Όθος και Πυλές (31 χλμ), ιδιαίτερα το παραθαλάσσιο κομμάτι της και τα χιλιόμετρα από Μεσοχώρι για Σπόα, όπου ο δρόμος διασχίζει ρεματιές, πευκόφυτες περιοχές και ενδιαφέροντα βράχια. Επίσης, άγριας ομορφιάς διαδρομή είναι κι αυτή προς την Όλυμπο.

Ενδεικτικά, κάποιες διαδρομές και το μήκος τους :
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΑΠΕΡΙ: 8χλμ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΟΘΟΣ: 12χλμ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΜΕΣΟΧΩΡΙ: 31χλμ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΣΠΟΑ: 38χλμ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΔΙΑΦΑΝΙ: 58χλμ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΟΛΥΜΠΟΣ: 63χλμ
 
 
ROAD TIPS
 
  • Επειδή οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες όπως και οι κλίσεις, καλό θα είναι να φροντίζετε να μην κινείστε με οριακά αποθέματα βενζίνης στο ρεζερβουάρ.
  • Στις διαδρομές για τα ορεινά χωριά δεν είναι απίθανο να συναντήσετε ομίχλη.
  • Ο Όμηρος ονομάζει την Κάρπαθο «Ανεμόεσσα». Οι συχνά πολύ δυνατοί άνεμοι μπορούν να επηρεάσουν την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου αν αυτό κινείται σχετικά γρήγορα.

Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.