Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Κω
TopΚΩΣ
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
H αρχαία πόλη κοντά στο λιμάνι με πλήθος ναών και δημοσίων κτιρίων, που καλύπτουν μία ιστορία 2000 χρόνων συνεχούς κατοίκησης, η οποία χωρίζεται σε τρεις ζώνες: τη Δυτική, την Κεντρική και την Ανατολική ζώνη.
 
Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου χτισμένο πάνω στο αρχαίο το 15ο αιώνα, όπου διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τοξωτή γέφυρα ενώνει το κάστρο με την πλατεία που βρίσκεται ο πλάτανος του Ιπποκράτη και το τουρκικό τζαμί του Γαζή Χασάν Πασά.
O πλάτανος του Ιπποκράτη, ένα δέντρο τεραστίων διαστάσεων, που πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον ίδιο και ότι κάτω από αυτόν δίδασκε και δεχόταν τους ασθενείς του. Βέβαια το σημερινό πλατάνι δεν είναι το ίδιο, αλλά παραφυάδα του και τα κλαδιά του υποστηρίζονται από κίονες.
Το τζαμί του Γαζή Χασάν Πασά ή Λότζια χτισμένο το 1786. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υλικά.
Το τζαμί Ντερφεντάρ στην πλατεία Ελευθερίας, που παραμένει χώρος λατρείας των Μουσουλμάνων που ζουν στο νησί.
Η πύλητου Φόρου, χτισμένη το1391. Ο δρόμος, τα μικρά Εξάρ­χεια όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι λόγω των πολλών cafe και bar που βρίσκονται εδώ, οδηγεί στην πλατεία Ελευθερίας.           
Το κτίριο της Λέσχης στην πλατεία Ελευθερίας, όπου στην πρόσο­ψή του βρίσκεται μια επιγραφή με χαραγμένους στίχους από τον ΕθνικόΎμνο της Ελλάδος και τη χρονολογία που ενώθηκαν τα Δωδε­κάνησα με την υπόλοιπη Ελλάδα.                             
Το Ασκληπιείο (δυτικά της πόλης). Πρόκειται για ένα μεγαλοπρε­πές οικοδόμημα χτισμένο σε τρία επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες. Ο χώρος που το περιβάλλει είναι μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου οικοδο­μήθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ και ήρ­θεστο φως το 1902 από το Γερμανό αρχαιολόγο R. Herzog. Στο δεύτερο επίπεδο βλέπετε τα ερείπια μεγάλου βωμού αφιερωμένου στον Κυπαρίσσιο Απόλλω­να (4ο αιώνας π.Χ.).  Στο ψηλότερο επίπεδο βλέπετε τα ερείπια από περίπτερο δωρικό ναό του Ασκληπιού, 2ου αιώ­να π.Χ. Στους χριστιανικούς χρόνους πάνω στον πρόναο χτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας του "Τάρσου". Θα δείτε και ένα κιονόκρανο που χρησίμευε ως Αγία Τράπεζα και έχει χαραγμένα τα αρχικά ICXP.
Το Ιπποκράτειο Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, με Αρχαιοελληνικά και Ρω­μαϊκά εκθέματα. Δείτε οπωσδήποτε το ψηφιδωτό με την υποδοχή του Ασκληπιού, τις επιτύμβιες στήλες και τα αγάλματα της Δήμητρας και του Ιπποκράτη. (τηλ.: 28326).
 
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
 
Κως – Αγ. Φωκάς – Θέρμες (13 χλμ.):
Αυτή η διαδρομή διατρέχει τις ανατολικέ ακτές του νησιού και περνάει από το ακρωτήριο Ψαλίδι με τον υγροβιότοπος και το ακρωτήριο Αγ. Φωκάς με τα ψηλά βράχια, για να καταλήξει στη τουριστική περιοχή Θέρμες με τις ιαματικές πηγές.
 
Κως – Ζιπάρι – Ασφενδιού  (14 χλμ.):
Η διαδρομή αυτή ανηφορίζει προς το τέλος της στο γραφικότερο μεγάλο χωριό της Κω με τις πολλές συνοικίες, αφού πρώτα περάσει από το πεδινό χωριό Ζιπάρι. Στην επιστροφή, κατεβείτε και ως τον παραθαλάσσιο οικισμό Τιγκάκι.
 
Κως – Πλατάνι – Ασκληπιείο (4 χλμ):
Πολύ σύντομη και πολύ βασική διαδρομή στο νησί, που θα σας φέρει κοντά στο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου αλλά και στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.
 
Αντιμάχεια – Κέφαλος (20 χλμ.):
Διαδρομή στα δυτικά του νησιού που προσεγγίζει την πιο παρθένα, λιγότερο αξιοποιημένη τουριστικά πλευρά του. Γύρω από τον Κέφαλο, εξερευνώντας θα βρεθείτε στα ακρωτήρια Κρίκελος και Δρέπανο, και θα ανακαλύψετε απομακρυσμένες παραλίες πίσω από βράχια ή κάτω από πεύκα.
 
Αντιμάχεια – Καρδάμαινα (6 χλμ.):
Από εδώ προσεγγίζεται η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή παραλία της Κω, μια αμμουδιά μήκους 10 χιλιομέτρων περίπου (!). Απέναντι είναι η Νίσυρος που απέχει από το μικρό λιμάνι της Καρδάμαινας μόνο 12 ναυτικά μίλια (αναχωρούν πλοιάρια).
 
Αντιμάχεια – Μαστιχάρι (6 χλμ.):
Βόρεια της Αντιμάχειας βρίσκεται το Μαστιχάρι. Από το λιμάνι του αναχωρούν μικρά πλοία για την αντικρινή Κάλυμνο, ενώ νότια της προβλήτας απλώνεται ευρύχωρη χρυσαφένια παραλία με αμμόλοφους και κέδρους.
 
ROAD TIPS
 
Στον κεντρικό δρόμο Κω – Αντιμάχειας μήκους 25 χιλιομέτρων θα βρείτε πάντα πυκνή ροή τουριστικών πούλμαν, ταξί και τουριστών με κάθε είδους όχημα, φυσικά το καλοκαίρι. Ανάλογη κατάσταση και στο δρόμο για το Ασκληπιείο, αν και όχι όλες τις ώρες.

Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.