Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Νάξο
TopΝΑΞ0Σ

ΝάξοςΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

- Αρχαιολογικοί χώροι. Η γνωστή Πορτάρα, από τον ναό του Απόλλωνα, όπου λέγετε ότι εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη την οποία στη συνέχεια απήγαγε ο Διόνυσος, και η Γκρότα είναι από τα γνωστότερα μνημεία του νησιού. Στην Παχιά Άμμο υπάρχει το άγαλμα του Απόλλωνα ή Διόνυσου, ενώ στο νησί βρίσκονται 2 κούροι: ένας στο Φλέριο και ένας στο χωριό Απόλλωνα. Στο Σαγκρί, ο Ναός της Δήμητρας από λευκό μάρμαρο, είναι επίσης αξιόλογος. 
- Οι Πύργοι. Σε όλο το νησί υπάρχει πληθώρα πύργων κυρίως ενετικών (του Κρίσπι, του Χειμάρου, των Σομαρίπα, του Κάστρι, του Μπαρδάνη, του Ζευγώλη, του Γκρατσία, του Μπαρότση, του Μπαζαίου...).
- Τα Κάστρα. Το Κάστρο της Χώρας, όπου βρίσκονται πολλά άλλα αξιοθέατα (Καπέλα Καζάτζα, Εμπορική Σχολή, Σχολή Ουρσουλινών, Πύργος του Μάρκου Σανούδου κα). Το Απάνω Κάστρο στο Τσικαλαριό και το Κάστρο τ’ Απαλίρου, νότια από το Σαγκρί που πήρε το όνομά του από ένα είδος θάμνου που φυτρώνει εκεί. 
- Τα μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου με τις φημισμένες συλλογές του (Κυκλαδική και Μυκηναϊκή) και το ψηφιδωτό δάπεδο (3ου αι. π.Χ.) στην ταράτσα του.  Το Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού, με εκθέματα από την Γκρότα. Στο Κάστρο Χώρας, το Βυζαντινό Μουσείο και Ενετικό μουσείο, έναν καλοδιατηρημένο πύργο που έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο, όπου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Απείρανθο, το Μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Γεωλογικό Μουσείο με απολιθώματα του νάνου – ελέφαντα της Νάξου, το Λαογραφικό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Γύρουλα στο Σαγκρί, το Παραδοσιακό Λιοτρίβι Νάξου στο Δαμαλά, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό στο Χαλκί, τη Λαογραφική συλλογή στο Σκαδό, τα Λαογραφικά Μουσεία στη Μέση, στο Φιλότι, στο Κόρωνο και στους Τρίποδες.  
- Άλλα αξιοθέατα. Στην Νάξο βρίσκεται η σμυρίδα, ένα ορυκτό που εκμεταλλευόταν μέχρι πρόσφατα και που το 1925 δημιουργήθηκε η Εναέρια Μεταφορά Σμυρίδας, εντυπωσιακό έργο για την εποχή του. Η Σπηλιά Ζα, αφιερωμένη στο Δία, στην ορεινότερη κορυφή της Νάξου αλλά και όλων των Κυκλάδων. Το Ανάκτορο των Ιησουϊτών, στα Καλαμίτσια. Στο νησί παράγεται το κίτρο, μοναδικό τοπικό λικέρ από φύλλα κιτριάς, ενώ στο Χαλκί λειτουργεί παραδοσιακό αποστακτήριο.


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Νάξος – Απόλλωνας - Λιόνας:
Ξεκινώντας από τη Νάξο, πηγαίνουμε βόρεια και σύντομα έχουμε την επιλογή να στρίψουμε δεξιά για να ανηφορήσουμε προς τη Μονή Χρυσοστόμου, μια διαδρομή με αρκετές στροφές. Επιστρέφουμε πίσω, για να συνεχίσουμε και πάλι βόρια, όπου σύντομα βρίσκουμε το Δήλιο. Στη συνέχεια του οδοιπορικού, το επόμενο χωριό είναι η Γαλήνη, όπου αν στρίψουμε αριστερά στο χωματόδρομο καταλήγουμε στον κόλπο Αμύτι, ενώ αν συνεχίσουμε ευθεία φτάνουμε στο χωρίο Μυρτιά. Εκεί, στρίβουμε αριστερά και σύντομα καταλήγουμε παραλιακά, όπου απολαμβάνουμε τη διαδρομή για να επιλέξουμε κάποια από τις παραλίες για βουτιά. Στην πορεία, συναντάμε τους οικισμούς Χίλια Βρύση, Κάμπος, Ταξιάρχης από όπου ξεκινά και μια από τις πολλές διαδρομές πεζοπορίας του νησιού, παράλληλα με χωματόδρομο, προς Μυρίσση, Κορωνίδα, από όπου κατηφορίζει στη συνέχεια για Απόλλωνα. Εναλλακτικά, συνεχίζουμε οδικώς παραλιακά, περνάμε τον Κόλπο Αγίου Θεοδώρου, τον οικισμό Αγία (6χλμ από Απόλλωνα), το Μοναστήρι Παναγιάς πριν καταλήξουμε στον Απόλλωνα, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τον κούρο. Αφού φτάσαμε ως εδώ, μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδρομή ανατολικά για να απολαύσουμε την πανοραμική θέα, περνώντας τους οικισμούς Μέση, Σκάδο και Κόρωνο από όπου στρίβουμε αριστερά για τον Λιόνα, που προσφέρεται για μπάνιο. Στη πορεία προς Λιόνα, βλέπουμε τις στοές των σμυριδωρυχείων. Από εκεί για επιστροφή είτε παίρνουμε την ίδια ανάστροφη πορεία, είτε διασχίζουμε την ορεινή Νάξο. Σε αυτή την περίπτωση, στρίβουμε αριστερά στον Κόρωνο, περνάμε το μοναστήρι του Σταυρού, και κατευθυνόμαστε προς Κινίδαρο. Βγαίνοντας από τον οικισμό, στα περίπου 3 χλμ μπορούμε να στρίψουμε αριστερά προς Φλέριο (κούρος) ή να συνεχίσουμε προς Κουρουνοχώρι, Αγ. Θαλαλαίο και φτάνουμε Νάξο.
 
Ορεινή Νάξος – Πυργάκι:
 Προκειμένου να εξερευνήσουμε όλη την ενδοχώρα, επιλέγουμε να καταλήξουμε προς Πυργάκι, αφού επισκεφτούμε και κάποια άλλα ορεινά χωριά. Εναλλακτικά, πηγαίνουμε προς Πυργάκι παραλιακά, αφού περάσουμε την κοσμική Αγ. Άννα, στη συνέχεια ανηφορίζουμε προς Αγ. Αρσένιο, ενώ στο Βίβλος στρίβουμε δεξιά προς Κάτω Σαγκρί και τελικά προς Πυργάκι (21χλμ). Η ορεινή διαδρομή ξεκινά από τη Νάξο προς Γλινάδο (6χλμ), όπου βρίσκεται το ιερό του θεού Διονύσου στον κάμπο ανάμεσα το χωριό και τη θάλασσα (θέση Ύρια). Στο επόμενο χλμ βρίσκεται ο Αγ. Αρσένιος, ενώ ακολουθούν οι Τρίποδες (12χλμ) με τους χαρακτηριστικούς εγκαταλελειμμένους ανεμόμυλους. Από εκεί μπορούμε να πάρουμε τον χωματόδρομο προς παραλία Πλάκας, περνώντας και από τα ερείπια του παλαιόπυργου, ή να συνεχίσουμε νότια, στρίβοντας δεξιά προς παραλίες Καστράκι και Μικρή Βίγλα. Αυτά τα νερά είναι από τα αγαπημένα των σέρφερ, λόγω των ανέμων. Λίγο πριν το Πυργάκι βρίσκεται το Αλικό με τους υπέροχους κέδρους, ενώ μετά τον οικισμό έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο προς Αγιάσσο, σε μια φανταστική αλλά κακοτράχηλη διαδρομή. 

Ορεινή Νάξος – Μουτσούνα:
Άλλη εναλλακτική διαδρομή στην ενδοχώρα είναι αυτή που ξεκινάει από τη Νάξο και συνεχίζει «ευθεία» προς Κάτω και Μέση Ποταμιά και Βουρβούρια. Εκεί στρίβουμε αριστερά προς Χείμαρο, Χαλκιό, Φιλώτη για να στρίψουμε λίγο μετά το χωριό Φιλώτη πάλι αριστερά για την όμορφη Απείρναθο. 4 χλμ αφού στρίψουμε έχουμε το εξής δίλλημα: είτε στρίβουμε δεξιά προς Δανακό, που μετά τον οικισμό ο δρόμος σταματά, είτε συνεχίζουμε ευθεία προς Απείρανθο. Από εκεί, μπορούμε, αφού περάσουμε από την Εναέρια Μεταφορά σμύριδας, να κατέβουμε προς Μουτσούνα, όπου υπάρχουν πολλές επιλογές για μπάνιο: παραλία Σταυρού, νοτιότερα Λυγαρίδια, νοτιότερα Ψιλή Άμμος, Κλείδος, και τέλος Πάνερμος. 


Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.