Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Πάρο
TopΠΑΡΟΣ
 
Πάρος, ΝάουσαΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικοί χώροι. Στην Πάρο βρίσκει κανείς πληθώρα αρχαιολογικών αξιοθέατων, που  αξίζει να προγραμματίσετε να δείτε: το Ασκληπιείο, ο ναός του Πυθείου Απόλλωνα, το Φραγκοκάστελο (στον Λόφο του Κάστρου), το Δήλιο (αφιερωμένο στην Λητώ, την Άρτεμις και τον Απόλλωνα), το Ενετικό Κάστρο και η μυκηναϊκή ακρόπολη στις Κουκουναριές της Νάουσας. 
Πεταλούδες. Ο βιότοπος αυτός με τα άφθονα νερά και την απίστευτη βλάστηση – για Κυκλαδονήσι- φιλοξενεί ένα σπάνιο είδος που καταχρηστικά λέγετε πεταλούδα (που δραστηριοποιούνται την μέρα και είναι πολύχρωμες με έντονα χρώματα), καθώς ουσιαστικά είναι νυχτοπεταλούδα (που είναι σκουρόχρωμες και δραστηριοποιούνται το βράδυ). Η διαφορά αυτή είναι σημαντική για τους επισκέπτες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα πρέπει να φροντίσουν να μην τις τρομάξουν τη μέρα και μετακινηθούν, γιατί έτσι καταναλώνουν την ενέργεια που έχουν αποθηκεύσει από το χειμώνα (το καλοκαίρι δεν τρέφονται) και πεθαίνουν πριν φτάσουν στην ωοτοκία! 
Κολυμπήθρες. Βρίσκονται κοντά στην Νάουσα και είναι μοναδικού χαρακτήρα και ομορφιάς. Δεν πρόκειται ακριβώς για παραλία, καθώς εντυπωσιάζουν οι λευκοί λείοι βράχοι που δεσπόζουν στην ακροθαλασσιά, σε μοναδικούς σχηματισμούς που θυμίζουν έργο γλυπτικής, ενώ οι φυσικές τους κοιλότητες προσφέρουν ευχάριστα, ομαλά και ζεστά «καθίσματα». 
Τα μουσεία. Στην Παροικία βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Πάρου, ενώ στο δρόμο προς την Αλυκή επισκεφτείτε τον «Σκορπιό», στην Νάουσα ένα μουσείο ενδυμασίας  (Λαογραφικό) και στις Λεύκες το λαογραφικό μουσείο. 
-   Εκκλησίες. Η πασίγνωστη εκκλησία της Εκατονταπυλιανής, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο δρόμο προς την Νάουσα. Το παρεκκλήσι του Χριστού του Δάσους, κοντά στην Αγ. Ειρήνη. Στον Αγ. Νικόλαο στην Νάουσα υπάρχει μια συλλογή βυζαντινών εικόνων, ενώ στον Αγ. Αθανάσιο το Βυζαντινό Μουσείο.    
Τα λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι (προς Λεύκες). Από εκεί προέρχονται τα γνωστά παριανά μάρμαρα, που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα για την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη και άλλα αριστουργήματα.   
Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, εγκαταστάσεις για beach volley, πεζοπορία, αναρρίχηση και ποδήλατο βουνού. Επιπλέον, υπάρχει αναψυκτήριο και εστιατόριο.


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  •  Παροικία – Νάουσα: Μια σύντομη σχετικά διαδρομή είναι αυτή που συνδέει τα δυο μεγαλύτερα κέντρα του νησιού. Μπορείτε να συνδυάσετε την διαδρομή αυτή με επισκέψεις προς στο βόρειο μέρος του νησιού: αρχικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο Δήλιο: πηγαίνοντας από την Παροικία προς Καλάμι, στρίβετε αριστερά και ανεβαίνετε το λόφο. Φεύγοντας από το Δήλιο, μπορείτε είτε να επιστρέψετε στην Παροικία για να πάρετε τον κεντρικό Παροικιάς – Νάουσας, ή να συνεχίσετε προς Καλάμι, απολαμβάνοντας την θέα στο Αιγαίο. Ο δρόμος περνά από το Καλάμι και έξω από τον οικισμό στρίβετε δεξιά. Mπορείτε να συνεχίσετε ευθεία οπότε συναντάτε τον κεντρικό Παροικίας – Νάουσας, ή να στρίψετε αριστερά για να περάσετε και από το χωρίο Καμάρες, πριν καταλήξετε και πάλι στον κεντρικό. Πλησιάζοντας προς τη θάλασσα, έχετε και πάλι δύο επιλογές: να πάτε προς Κολυμπήθρες και λοιπές παραλίες (Αγ. Ιωάννης) στα αριστερά, ή στα δεξιά προς Νάουσα και τις εκεί εναλλακτικές: βόλτα στην πόλη ή μπάνιο στο βορειοανατολικό πόδι του νησιού: Σάντα Μαρία, Ξιφάρα κα. Εάν θέλετε να κινηθείτε δυτικά, βρίσκετε τον Αμπελά και τις εκεί παραλίες.
  • Παροικία – Πίσω Λιβάδι: Η διαδρομή αυτή συνδέει το ανατολικό με το δυτικό μέρος του νησιού, διασχίζοντας την ενδοχώρα (Παροικιάς – Λευκών). Θα περάσετε από το χωριό Μαράθι, οπότε επισκέπτεστε τα αρχαία λατομεία. Μετά το Μαράθι, ο κεντρικός συνεχίζει δεξιά προς Λεύκες, όπου αξίζει μια στάση και περίπατος στο ίσως το πιο όμορφο ορεινό χωρίο του νησιού. Υπάρχει όμως μια διασταύρωση στα 7από την Παροικιά που μπορείτε να στρίψετε αριστερά, για να κατευθυνθείτε στο βόριο τμήμα του νησιού ή να συνεχίσετε ευθεία για τις παραλίες, αφού περάσετε τα γραφικά χωριά Μάρμαρα, Πρόδρομος, Μάρπησα, φτάνετε στο Πίσω Λιβάδι. Από εκεί και δεξιά εξερευνείτε τις παραλίες στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού: Λογαράς, Πούντα, Μεσαρά, Νέα Χρυσή Ακτή, Χρυσή Ακτή (όπου διοργανώνεται τον Αύγουστο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Wind Surf), Δρυός, Πυργάκι , Λολαντώνης, Γλύφα...
  • Παροικία – Αλυκή: Από την Παροικία μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε και το νότιο- νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Κατευθυνθείτε προς Αλυκή: λίγο έξω από την πόλη, θα βρείτε το Πυθείο και το Ασκληπιείο προς την ενδοχώρα και όμορφες παραλίες προς τα ανατολικά. Στη συνέχεια, συναντάτε τη μονή Χριστού Δάσους (θα πρέπει να βγείτε από τον κεντρικό για λίγο) και τις καταπληκτικές Πεταλούδες. Συνεχίζοντας νότια, έχετε και πάλι δύο επιλογές: να επιλέξετε την παραλιακή διαδρομή, χαζεύοντας και επιλέγοντας παραλίες, ή από την ενδοχώρα που είναι λίγο πιο σύντομη. Καταλήγετε στο ήσυχο ψαροχώρι της Αλυκής. Στην διαδρομή Παροικία – Αλυκή βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού, ενώ από την Πούντα φεύγουν τα καραβάκια για Αντίπαρο.


Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.