Ελληνικά
GR
Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Σάμο
TopΣΑΜΟΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
Στην πρωτεύουσα (Βαθύ)
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Διαθέτει μία από τις πλουσιότερες αρχαιολογικές συλλογές καθώς τα εκθέματα του καλύπτουν συνεχείς περιόδους της ιστορίας μας. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές των Γερμανών αρχαιολόγων στην περιοχή του Ηραίου, οι Κούροι και οι Κόρες της αρχαϊκής περιόδου όπως επίσης η ανάγλυφη παράσταση του Περσέα και της Μέδουσας της ίδιας εποχής.
Το Βυζαντινό Μουσείο Σάμου.Στις προθήκες του μπορείτε να θαυμά­σετε εκθέματα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας (εικόνες, ιερατι­κά άμφια, χειρόγραφα, μολυβδόβουλα κ.α.) που προέρχονται από μονα­στήρια του νησιού.
Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Πρόκειται για έναναπό τους σημαντι­κότερους ναούς της Σάμου με εξαιρετικές εικόνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ συναθροίστηκαν οι άρχοντες του νησιού προκειμένου να λάβουν την απόφαση για την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
Η Εκκλησία του Αη-Γιαννάκη με τις υπέροχες εικόνες και τοι­χογραφίες.
Η Δημοτική Πινακοθήκη. Προσωπογραφίες των ηγεμόνων του νησιού αλλά και των ηρωικών αγωνιστών της επανάστασης του 1821 «σκιαγρα­φούν» το νεότερο ιστορικό προφίλ της Σάμου.
Η Μονή Αγίας Ζώνης. Μοναστήρι του 1695 που διαθέτει εξαίρετες τοιχογραφίες.
Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε κατάφυτη τοποθεσία και χτίστηκε το 1730. Αξίζει να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και την επάργυρη εικόνα της Παναγίας.
 
Στο Καρλόβασι…
 
Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Χτίστηκε το 1739 από τους μοναχούς Νεόφιλο και Γρηγόριο. Διαθέτει αξιόλογη συλλογή ιερών σκευών.
Η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το παλαιότερο εκκλησάκι της Σάμου καθώς ανεγέρθη τον 11ο αιώνα.
Το σπήλαιο του Αγ. Αντωνίου στο παλαιό Καρλόβασι.
Η φυσική περιοχή «Ποτάμι», ένα χιλιόμετρο δυτικά, με μικρούς καταρράκτες και φυσικές λιμνούλες.
 
Στο Πυθαγόρειο…
 
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Τμήμα της σήραγγας του υδραγωγείου που φέρει την υπογραφή του γνωστού μηχανικού της αρχαιότητας Ευπαλίνου και κατασκευάστηκε την εποχή του Πολυκράτη, τον 6ο αιώνα π.Χ. Η σήραγγα ήταν αμφίστομη, το μήκος της ξεπερνούσε τα 1000μ. και το ύψος της ήταν 1,70μ. Στην είσοδο διακρίνονται τα ίχνη της πύλης με το επίγραμμα.
Ο Πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτέλεσε βάση για τους αγωνιστές του 1821. Βρίσκεται αναστηλωμένος στα ΝΔ της πόλης, στο Κάστρο.
Το Πολυκράτειο Τείχος. Μπαίνοντας από την πλευρά της Χώρας , στα δεξιά σας βλέπετε ότι απέμεινε από το αρχαίο τείχος (6ου αι. π.Χ.) που κάποτε είχε περίμετρο 6.222 μέτρα. Γύρω και μέσα από τα τείχη θα δείτε ότι είναι χτισμένα μικρά γραφικά σπιτάκια.
Η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Την έφτιαξε ο Λ. Λογοθέτης, το 1824, σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τη σφοδρή επιδρομή των Τούρκων.
Η Αρχαιολογική Συλλογή. Έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 8ο π.Χ. αιώνα, κοσμούν τις προθήκες του. Ξεχωρίζουν τα τρία αρχαϊκά αγάλματα, οι επιτύμβιες στήλες και τα πορτρέτα αυτοκρατόρων της ρωμαϊκής περιόδου.
Η Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην πτέρυγα μιας σπηλιάς, στην οποία κατά την παράδοση ήταν το μαντείο της Σαμιώτισσας Φωτώς.
Το Αρχαίο Θέατρο. Θα το βρείτε στην πλαγιά κάτω από τη Σπηλιανή, με πολλές Ρωμαϊκές προσθήκες. Το καλοκαίρι φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Το Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς. Το πλουσιότερο μοναστήρι της Σάμου με υπέροχες εικόνες. Μπορεί να ακούσετε να το αποκαλούν και «Μοναστήρι των Πέντε Οσπιτιών».
Το Μοναστήρι του Τίμιου ή Μεγάλου Σταυρού. Άκρως εντυπωσιακή μεγάλη τρίκλιτη βασιλική. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει ο δεσποτικός θρόνος.
 
Στο υπόλοιπο νησί
 
Ο Αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου. Βρίσκεται στα νότια του νησιού, δίπλα στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό. Ο ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε ότι το Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος και πλουσιότερος ναός που είχε ποτέ δει έως τότε! Τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά μέλη του μαρτυρούν πάντως, το σεβαστό μέγεθός του. Ο πρώτος ναός στην τοποθεσία χτίστηκε στους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, ο δεύτερος τον 8ο ή  7ο αιώνα π.Χ. ενώ ο τρίτος έγινε στα χρόνια του Πολυκράτη και ήταν έργο του Σάμιου αρχιτέκτονα Ροίκου. Σήμερα ο επισκέπτης βλέπει κυρίως την τρίτη οικοδομική φάση του ναού της Ήρας και, μεταξύ άλλων, αντίγραφα αγαλμάτων του, την εξέδρα του Κικέρωνα, ναό ρωμαϊκών χρόνων και τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής
Η Μονή Βροντά (Παναγία η Βροντιανή). Μετά το χωριό Βουρλιώτες βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 480μ
Η Σπηλιά του Πυθαγόρα. Σε υψόμετρο 350μ., στην περιοχή του Μαραθόκαμπου, βρίσκεται η σπηλιά που λέγεται ότι ο μαθηματικός και φιλόσοφος πέρασε μερικά από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν κρυβόταν πριν γίνει πολιτικός πρόσφυγας στην Κάτω Ιταλία. 
Σπήλαια και Μοναστήρια. Τις σπηλιές της «Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισας», της «Παναγίας Μακρινής» και της «Αγίας Τριάδας» σε υψόμετρο 800μ, θα τις βρείτε κοντά στο χωριό Καλλιθέα. Επίσης, στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Σάμου, του Κερκετέα (1434 μ) που οι ντόπιοι λένε «Κέρκη», θα ανακαλύψετε γραφικά μοναστήρια.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο / Παλαιοντολογικό Νεκροταφείο.Στους Μυτιληνιούς μη χάσετε με τίποτα ένα από τα μοναδικά μουσεία στον ελλαδικό χώρο που έχει εκθέτει εντυπωσιακά υπολείμματα μεγάλης ποικιλίας προϊστορικών ζώων. Πολυτιμότερο έκθεμα θεωρείται ο εγκέφαλος ιππαρίου 13 εκατομμυρίων ετών! 
Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται επίσης το νεκροταφείο μεγαλόσωμων ζώων. «Σαμοθηρίο» έχουν αποκαλέσει οι ειδικοί ό,τι έχει απομείνει από μία μεγάλη καμηλοπάρδαλη, ενώ  έχουν αποκαλυφθεί επίσης σκελετός από μικρόσωμο άλογο, κεφάλι ρινόκερου, δόντια τίγρεων και λύκων, όλα ηλικίας εκατομμυρίων ετών.
Το «Κακοπέρατο» φαράγγι. Προσβάσιμο χωρίς ειδικό εξοπλισμό είναι μόνο στην καρδιά του καλοκαιριού. Απέχει 4 εύκολα χωμάτινα χιλιόμετρα από το χωριό Κοσμαδαίοι και το περπάτημα σε αυτό προσφέρει μαγικές εικόνες άγριας φύσης, αλλά και τη δυνατότητα μπάνιου σε φυσικές λεκάνες με γλυκό νερό, σε όσους προχωρήσουν αρκετά. 
 
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
 
Με 476 τετρ. χλμ. έκταση και 160 χλμ ακτογραμμή, η Σάμος δε θα απογοητεύσει όσους αρέσκονται σε περιηγήσεις. Ωστόσο οι εντυπώσεις των επισκεπτών από το οδικό δίκτυο δεν είναι και οι καλύτερες. Οι πολλές στροφές, οι έντονες κλίσεις και οι αρκετές λακκούβες ίσως προβληματίσουν τους άπειρους  οδηγούς που θα κινηθούν στις ορεινές περιοχές της ενδοχώρας. Στις παραλιακές διαδρομές τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά και η κίνηση οχημάτων το καλοκαίρι πυκνότερη. Πάντως, τα τοπία αποζημιώνουν σε κάθε περίπτωση.
 
Το καταπράσινο χωριό Βουρλιώτες και τα γραφικά χωριά Μανωλάτες, Σταυρινήδες και Άμπελος, με διαδρομές που περνούν μέσα από χαράδρες με πλατάνια και πευκοδασωμένες πλαγιές, θα τα βρείτε στρίβοντας αριστερά στις διασταυρώσεις που θα συναντήσετε στον κεντρικό δρόμο Σάμου – Καρλοβασίου.
 
Ενδεικτικές αποστάσεις:
Βαθύ – Καρλόβασι 33 χλμ
Βαθύ – Μαραθόκαμπος 40 χλμ
Βαθύ – Πυθαγόρειο 13 χλμ
Βαθύ – Χώρα 17 χλμ