lesvos

Λέσβος

Τόπος με προσωπικότητα και ιδιαίτερο ύφος, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, πατρίδα του Οδυσσέα Ελύτη, του Θεοφίλου και του Στρατή Μυριβήλη, με τους πανέμορφους κόλπους της Γέρας και της Καλλονής η Λέσβος είναι κάτι περισσότερο από ένας κλασικός τόπος διακοπών. Η Autohellas Hertz η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκίνητων στην Μυτιλήνη – Λέσβο. Με δύο γραφεία, ένα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης και ένα στο λιμάνι της Μυτιλήνης η Autohellas-Hertz σου προσφέρει για ενοικίαση αυτοκινήτων περισσότερους από 20 τύπους αυτοκινήτων. Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Μυτιλήνη – Λέσβο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές εμπιστεύσου την Autohellas Hertz.

Στην Μυτιλήνη – Λέσβο αρκεί να νοικιάσει κανείς ένα αυτοκίνητο από την Autohellas Hertz και θα ταξιδέψει από μια εποχή σε μια άλλη, για να δει στυλ και χρώματα να εναλλάσσονται, για να βρεθεί από την αμμουδιά στο πευκόφυτο βουνό ή από την ψαροταβέρνα σε ένα πανέμορφο beach bar. Με ενοικίαση αυτοκινήτου λοιπόν  από την Autohellas Hertz ανακάλυψε τις ομορφιές τα αξιοθέατα και τις μαγευτικές διαδρομές της Λέσβου – Μυτιλήνης.

Περισσότερα Close
Σημεία Ενοικίασης Αυτοκινήτων Autohellas Hertz στη Λέσβο
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αργυρίου Εφταλιώτη 3, Μυτιλήνη

Αργυρίου Εφταλιώτη 3, Μυτιλήνη

ΛΕΣΒΟΣ
 
ΜυτιλήνηΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικοί χώροι. Στη Μυτιλήνη, το Αρχαίο θέατρο και το Γενί Τζαμί. Στην Αγ. Παρασκευή, ο Αρχαίος Ναός Κλοπεδής. Στη Μόρια, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της Μεσογείου. Το Κάστρο της Μυτιλήνης και του Μολύβου, όπου το καλοκαίρι γίνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Εκκλησίες – Μοναστήρια. Η γνωστή και θαυματουργή για πολλούς Μονή Αγ. Ραφαήλ, στη Θερμή. Η Μονή Ταξιάρχη στον Μανταμάδο με τη μοναδική στην Ορθόδοξη εκκλησία ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Η Μονή Λειμώνος, που χαρακτηρίζεται και ως μικρογραφία Αγ. Όρους, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην Καλλονή, είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια για τα πολύτιμα κειμήλια, με ιστορική σημασία. Η Μονή Υψηλού, στο Σίγρι, στην κορυφή του Όρδυμνου, που προσφέρει θεσπέσια θέα και θρησκευτικούς θησαυρούς. Η Παναγία Αγιάσου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, προς την οποία κάθε δεκαπενταύγουστο πιστοί από όλο το νησί κάνουν πρωινή πεζοπορία. Ο Ναός της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, στην Πέτρα είναι ιδιαίτερης ομορφιάς, καθώς είναι χτισμένος πάνω σε μια «πέτρα» ύψους 40 μ. Στην Μυτιλήνη ο εντυπωσιακός Αγ. Θεράποντας, ενώ στην Σκάλα Συκαμνιάς το γραφικό εκκλησάκι, από όπου εμπνεύστηκε ο Μυριβήλης την «Παναγία η Γοργόνα».
Τα μουσεία. Στη Μυτιλήνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τριώροφο νεοκλασικό, και στο νέο κτίριο στο Κιόσκι. Επίσης, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, απέναντι από τον Αγ. Θεράποντα, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στο παλιό Λιμεναρχείο, το Παραδοσιακό Λεσβιακό Σπίτι. Στη Βαρειά, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ και δίπλα του το Μουσείο Θεοφίλου με τους μοναδικούς πίνακες του μεγάλου ζωγράφου. Στη Βρίσα (Πολυχνίτου) η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας με απολιθώματα και δείγματα ορυκτών. Στην Ερεσό, η Αρχαιολογική Συλλογή, ενώ στο Σίγρι το πρωτοποριακό και σύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος και περιστασιακές εκθέσεις, μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων. Στη Μήθυμνα, μπορείς να επισκεφθείς τη Βιβλιοθήκη με τη Συλλογή νομισμάτων και τη Πινακοθήκη, ενώ το Μουσείο Σαπωνοποιίας (πρώην σαπωνοποιείο Πούλια) στο Πολυκέντρο του Δήμου Πλωμαρίου και το Μουσείο Ούζου. Τέλος, το καινούργιο εντυπωσιακό Μουσείο Βρανά  - Ελαιοτριβείο, στον Παπάδο, στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου του παππού του Ελύτη, ενώ στην Αγ. Παρασκευή το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.
Άλλα αξιοθέατα. Ο ελαιώνας της Γέρας. Το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι. Οι παραδοσιακοί οικισμοί Αγιάσου, Πέτρας, Μολύβου. Σε όλο το νησί υπάρχουν φυσικές ιαματικές θερμές πηγές, που αξίζει να επισκεφθείς και να απολαύσεις την απόλυτη χαλάρωση σε παραδοσιακό περιβάλλον: Εφταλού, Θερμή, Πολιχνίτου, Λισβορίου, Γέρας. Προικισμένη με περιοχές μοναδικής φυσικής σημασίας και ομορφιάς, στη Λέσβο βρίσκονται 3 σημαντικοί υγροβιότοποι: της Καλλονής (NATURA 2000), των Βατερών, του Ντιπίου – Λάρσου.  
Πανηγύρια – Εκδηλώσεις. Τα πανηγύρια Ταξιάρχη Μανταμάδου, Μυστεγνών, Ταύρου στη Καλλονή, Αγ. Παρασκευής και Πλωμαρίου με τα άλογα. Η Γιορτή του Ούζου και το Λεσβιακό Καλοκαίρι στη Μυτιλήνη, η Γιορτή της Σαρδέλας στη Σκάλα Καλλονής, ο "Βατουσιανός Αύγουστος" στη Βατούσα, τα "Βενιαμίνεια" στο Πλωμάρι κα.
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
 
Μυτιλήνη – Γέρα – Αγιάσος – Πλωμάρι:
Ξεκινάς από τη Μυτιλήνη για να εξερευνήσεις το νότιο «πόδι» ανάμεσα στον κόλπο της Γέρας και τον κόλπο της Καλλονής. Παίρνεις τον κεντρικό προς Καλλονή, και στην διασταύρωση – με σήμανση, στρίβεις προς Αγιάσο. Μπορείς να κάνεις μια στάση στο Ντίπι για περιήγηση στον υγροβιότοπο, στον ποταμό Ευεργέτουλα. Συνεχίζεις προς Αγιάσο, αφού περάσεις έξω από το γραφικό χωρίο Ασωμάτου, όπου αξίζει μια στάση για περπάτημα στα σοκάκια. Ανηφορίζοντας προς τα ορεινά αλλάζει και η βλάστηση, ενώ μετά την Αγιάσο κατηφορίζεις παραλιακά προς Πλωμάρι, την ιδιαίτερη πατρίδα του ούζου. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες παραλίες (Μελίντα, Δρότα, Αγ. Ισίδωρος, Τάρτι κα). Από εκεί μπορείς να πάμε αριστερά για να ολοκληρώσεις την περιήγηση στην περιοχή από την ανατολική πλευρά, περνώντας από Γέρα και Πέραμα. Επιστρέφεις Μυτιλήνη παραλιακά στον κόλπο της Γέρας για περιήγηση στα παραλιακά χωριά.

Πλωμάρι – Πολιχνίτος- Καλλονή:
Φεύγοντας από Πλωμάρι δεξιά, περνάς από τα Βατερά από τις μεγαλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Ανηφορίζεις βόρεια για να περάσεις από τον Πολιχνίτο με τις θερμές πηγές, ενώ πλέον μπροστά μας ξεπροβάλει ο κόλπος της Καλλονής. Στα εκεί χωριουδάκια βρίσκεται καταπληκτικές ταβέρνες με τους μοναδικούς μεζέδες και φρέσκα ψαρικά από τον κόλπο αλλά και ψάρια από το ανατολικό Αιγαίο (Νυφίαδα, Αχλαδερή, Αγ. Παύλος κα). Η παρόχθια διαδρομή καταλήγει την Καλλονή, όπου κάνεις μια παράκαμψη για επίσκεψη στον υγροβιότοπο.

Καλλονή – Παράκοιλα – Άγρα – Μεσότοπος- Ερεσός: 
Όσο είσαι Καλλονή, πριν ξεκινήσεις για δυτικά, μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη στο πολύ ιδιαίτερο χωριό της Αγ. Παρασκευής με το εντυπωσιακό σχολείο και το μοναδικό πανηγύρι, χωριό κυρίως κτηνοτροφικό με νόστιμο ντόπιο κρέας. Η διαδρομή γύρω από τον κόλπο της Καλλονής συνεχίζει να προσφέρει γεύσεις πανδαισίας στα γραφικά παραλιακά χωρία (Παράκοιλα, Αποθήκα) ενώ με το που περνάμε την Άγρα αλλάζει τελείως το τοπίο, μπαίνοντας στο δυτικό άγριο, άνυδρο και άδεντρο κομμάτι του νησιού.  Στο Ταβάρι και το Χρούσο, κάτω από τον Μεσότοπο, μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου ενώ να γευτείς τους μεζέδες στις ψαροταβέρνες των μικρών αυτών οικισμών, πριν ο δρόμος καταλήξει στην Σκάλα Ερεσού, έναν ιδιαίτερο γραφικό και τουριστικό προορισμό: αντί να τσιμεντώσουν την παραλία, όπως συνηθίζεται στα παραλιακά μέρη, προτίμησαν να χτίσουν τις τουριστικές υποδομές πάνω σε ξύλινα μπαλκονάκια πάνω στην άμμο. Υπέροχη θέα και δροσερά κοκτέιλ συνδυάζουν καλοκαιρινές αξέχαστες αποδράσεις. Για φαί ανηφορίζεις στην Ερεσό, ενώ από εκεί μπορείς να συνεχίσεις προς Σίγρι, για επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την Μονή Υψηλού και φυσικά, και άλλες ψαροταβέρνες.    

Ερεσός – Μήθυμνα: 
Μια ορεινή διαδρομή, σχετικά σύντομη που περνά μέσα από τα γραφικά χωριά της ορεινής Λέσβου (Σκαλοχώρι, Σκουτάρο), με ομοιόμορφη αρχιτεκτονική (πέτρινα με κεραμοσκεπές) και νόστιμα τοπικά προϊόντα, κυρίως γλυκά, από τους συνεταιρισμούς γυναικών. Ο δρόμος καταλήγει στην Πέτρα, τουριστικό προορισμό με την ομώνυμη εκκλησία και την μεγάλη αμμουδιά, ενώ στα γύρς χωριά βρίσκεις εύκολα πιο ήσυχες αποδράσεις, τόσο για μπάνιο όσο και για φαί. Αφήνεις την Πέτρα και πηγαίνεις προς τον παραδοσιακό οικισμό Μήθυμνας, ο οποίος αμφιθεατρικά χτισμένος στον λόφο κάτω από το κάστρο ξεχύνεται προς το λιμανάκι και τα παράλια, και ξεπροβάλει αιφνιδιαστικά μετά από μια στροφή μαγεύοντας τον επισκέπτη. Η προτροπή για στάση για φωτογραφίες είναι περιττή.

Μήθυμνα – Συκαμνία – Μανταμάδος - Μυτιλήνη: 
Ολοκληρώνεις τον γύρο του νησιού, αφήνοντας τα Μήθυμνα και πηγαίνοντας προς Συκαμνία. Περνάς από τον Βαφείο, με ιδιαίτερους μεζέδες στις ταβέρνες, και προχωράς προς Λεπέτυμνο και Συκαμνία. Η Σκάλα Συκαμνίας προσφέρεται για ήρεμους περιπάτους και φρέσκο ψάρι. Η επιστροφή γίνεται από την ορεινή διαδρομή προς Μανταμάδο, άλλο ένα χωριό με ιδιαίτερο χαρακτήρα και τυροκομικά προϊόντα, ενώ συνεχίζει παραλιακά έχοντας και πάλι για θέα τα γειτονικά τουρκικά παράλια. Περνάς από Κυδωνιές και Σκάλα Μυστεγνών, για να φτάσεις στη Θερμή, με τις ιαματικές πηγές και τους Πύργους, ενώ πλησιάζουμε προς την πρωτεύουσα περνώντας από τα Πάμφιλα και την Παναγιούδα, επίσης τυπικά ψαροχώρια.

Από τη Μυτιλήνη εύκολα μπορείς να κάνεις τον γύρο του ανατολικού «ποδιού» του κόλπου της Γέρας, με επισκέψεις στα κοντινά χωριά Ταξιάρχη, Βαριά, Αγ. Μαρίνα, Λουτρά και Σκάλα Λουτρών, μπάνιο στις κοντινές παραλίες και χαμάμ στις ιαματικές πηγές Γέρας.

ROAD TIPS
  • Το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Μυτιλήνης είναι μέτριο αλλά πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το parking. Οι μοναδικές λύσεις είναι το δημοτικό parking στην Οδυσσέα Ελύτη, πίσω ακριβώς από το κτίριο του δημαρχείου, καθώς επίσης και ο χώρος στάθμευσης του επιβατηγού λιμανιού. Φυσικά μπορεί κανείς να προμηθευτεί την ειδική κάρτα αξίας €1 την ώρα (από τα περίπτερα) και να παρκάρει γύρω από την προκυμαία.
  • Στη Βόρεια πλευρά του νησιού (Θερμή, Μανταμάδος, Συκαμνιά) η κίνηση είναι αρκετά επιβαρυμένη, ειδικότερα κατά την θερινή περίοδο καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επισκέπτονται τα μοναστήρια. Να σημειωθεί ότι χρειάζεται προσοχή λόγω στενότητας του δρόμου και μέτριας ορατότητας των οχημάτων.
  • Από την άλλη πλευρά του νήσου (Μόλυβος, Αγιάσος, Πλωμάρι) τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί νέο οδικό δίκτυο. Η μόνη δυσκολία που ίσως αντιμετωπίσουν οι οδηγοί είναι οι πολλές στροφές σε κάποια σημεία της διαδρομής.
  • Αν σκοπεύεις να κινηθείς μέσα στους οικισμούς των χωριών, είναι προτιμότερο να το κάνεις πεζός/ή καθώς τα μικρά σοκάκια δεν μπορεί να τα διασχίσει κανείς με αυτοκίνητο.  
couple-newsletter2
Για να μαθαίνεις πριν απ'όλους τις τελευταίες προσφορές, τις εκπτώσεις και τα νέα μας προγράμματα.
Ευχαριστούμε, μένει 1 ακόμα βήμα πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τα newsletters μας!