snow-chain

12 Συμβουλές για Οδήγηση σε Χιόνι και Πάγο

Πράγματι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι δρόμοι με χιόνι/πάγο δημιουργούν μια αναστάτωση στους οδηγούς ενώ δοκιμάζονται τόσο οι αντοχές τους όσο και των αυτοκινήτων τους. Για την αποφυγή πάσης φύσεως ατυχημάτων και εκπλήξεων που ελλοχεύουν σε αυτές τις ομολογουμένως ακραίες καιρικές συνθήκες, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε νωρίτερα, καθώς μπορούμε να διενεργήσουμε κάποιους ελέγχους πριν τη χρήση του αυτοκινήτου μας, ώστε να νιώθουμε πιο ασφαλείς και έτοιμοι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

- Ελέγχουμε ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση και στη σωστή πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής.
- Αν οι υαλοκαθαριστήρες είναι παγωμένοι πάνω στα τζάμια, θα χρειαστεί να τους ψεκάσετε με αποψυκτικό σπρέι ή με αλατόνερο ώστε καθαρίζοντας το παρμπρίζ με βοήθεια της ξύστρας πάγου, να ξεκολλήσουν και οι υαλοκαθαριστήρες σας σιγά σιγά και όχι με βία.
- Αν οι πόρτες και οι κλειδαριές είναι παγωμένες τότε βοηθάει πολύ αν έχετε αποψυκτικό σπρέι κλειδαριών. Σε κάθε περίπτωση αν δεν ανοίγει η πόρτα του οδηγού, προσπαθήστε να δείτε αν μπορείτε να ανοίξετε κάποια άλλη πόρτα όπως του συνοδηγού ή πίσω. Διαφορετικά σπρώξτε προς τα μέσα την πόρτα ώστε να σπάσει ο πάγος κι έτσι να μπορέσετε να εισέρθετε στο χώρο του αυτοκινήτου, τραβώντας την μαλακά.
- Ελέγχουμε όλα τα υγρά του αυτοκινήτου με κύρια αυτά του ψυγείου ώστε να έχουν την πρέπουσα ποσότητα υγρού βάση των δεικτών τους (Min – Max) αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικών υγρών και στο ψυγείο αλλά και στο δοχείο με το υγρό καθαρισμού των τζαμιών. Επίσης προσπαθούμε να έχουμε σχεδόν γεμάτο το ντεπόζιτο της βενζίνης.
- Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, μεγάλα, αλάρμ, φλας αλλά και ομίχλης λειτουργούν κανονικά.
- Πέραν των απαραιτήτων που ορίζει ο νόμος (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο και φαρμακείο) θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα εξής: ρευματοδότες – καλώδια, φακό, γάντια εργασίας, κουβέρτα και οπωσδήποτε χιονοαλυσίδες.
- *Προσοχή! Για τις συμβουλές 2 & 3 μη ρίξετε ποτέ ζεστό ή καυτό νερό στα τζάμια για να λιώσετε το χιόνι ή τον πάγο γιατί υπάρχει κίνδυνος απότομης θραύσης τους και τραυματισμού σας.

ΟΔΗΓΗΣΗ

- Αμέσως πριν την εκκίνηση της μηχανής βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηλεκτρικά σας είναι απενεργοποιημένα καθώς και όλα τα φώτα της καμπίνας.
- Αν είναι πολύ θολωμένο το παρμπρίζ υπάρχουν τουλάχιστον 3 λύσεις. Μπορείτε να το σκουπίζετε με ένα πανάκι, είτε να ψεκάσετε το παρμπρίζ με αντιθαμβοτικό σπρέι, είτε να χρησιμοποιήσετε καλοριφέρ στη μεγαλύτερη ζεστή σκάλα.
- Κατά την εκκίνηση της μηχανής δεν χρειάζεται να περιμένετε να ζεσταθεί παρά για ένα λεπτό. Απλώς για τα πρώτα χιλιόμετρα της πορείας και μέχρι ο κινητήρας και τα υπο-μέρη του να έρθουν στις σωστές τους θερμοκρασίες λειτουργίας καλό είναι να μην οδηγείτε με υψηλές στροφές (πάνω από 2.800 – 3.000 στρ/λ).
- Κατά την οδήγηση πρέπει να διατηρείτε μικρές ταχύτητες, και μεγάλες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα και σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις σας στο τιμόνι θα πρέπει να είναι απαλές και προοδευτικές. Το ίδιο ισχύει με το γκάζι και το φρένο που δεν θα πρέπει να γίνονται απότομες μεταβολές και απότομα φρεναρίσματα.
- Η οδήγηση σε ανηφορικό ή κατηφορικό δρόμο χρειάζεται εκτός από τις αναγκαίες χιονοαλυσίδες, τον έλεγχο της κίνησης του οχήματος σας ώστε, όσο είναι εφικτό και οι καταστάσεις το επιτρέπουν, να προσπαθείτε να μην σταματάτε τελείως στην ανηφόρα αλλά ούτε και στην κατηφόρα μιας και μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του οχήματος σας.
- Αν το αυτοκίνητο σας διαθέτει σύστημα start-stop τότε μη παραξενευτείτε που δε θα δουλεύει μιας και είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός να απενεργοποιείται, ώστε να προστατέψει τις μπαταρίες. Τέλος, όταν παρκάρετε μη σφίξετε (τραβήξετε) πολύ το χειρόφρενο γιατί μπορεί να κολλήσει.

Πάνω απ' όλα ψυχραιμία!

couple-newsletter2
Για να μαθαίνεις πριν απ'όλους τις τελευταίες προσφορές, τις εκπτώσεις και τα νέα μας προγράμματα.
Ευχαριστούμε, μένει 1 ακόμα βήμα πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τα newsletters μας! Κάνε κλικ στο link επιβεβαίωσης που σου στείλαμε στο e-mail σου.