rain-tips-1280x305

6 + 1 Συμβουλές για Οδήγηση σε Βρεγμένο Οδόστρωμα

Μπορεί στη χώρα μας η βροχή να μην κάνει την εμφάνιση της συχνά στη χώρα μας, αλλά όποτε την κάνει μπορεί σίγουρα να προκαλέσει προβλήματα σε όσους οδηγούς βρίσκονται στο δρόμο. Εμείς σου υπενθυμίζουμε κάποιες απλές συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς για καλές και ασφαλείς διαδρομές.

Ελάττωσε ταχύτητα

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις την ολίσθηση που δημιουργείται από το νερό στο δρόμο, τους ρύπους, λάδι κ.λπ. είναι να ελαττώσεις ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

Κράτα απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις.

Η απόσταση φρεναρίσματος στο βρεγμένο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό, οπότε θα πρέπει να κρατήσεις περισσότερη απόσταση μεταξύ του αυτοκίνητου σου και του προπορευόμενου οχήματος από ό,τι σε συνθήκες στεγνού οδοστρώματος.

Προετοιμάσου για τη μετακίνησή σου

Όταν ξεκινάς ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σου θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλεις μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά. Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι υαλοκαθαριστήρες σου λειτουργούν και ότι τα μάκτρα τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ανάκτησε τον έλεγχο μετά από μια ολίσθηση

Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Αν το αυτοκίνητό σου γλιστρήσει, θυμήσου να μην πατήσεις απότομα τα φρένα. Μην πατάς επαναλαμβανόμενα τα φρένα αν έχεις σύστημα ABS. Αντί για αυτό εφάρμοσε έντονη, σταθερή πίεση στα φρένα και οδήγησε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή, σταμάτα!

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο φιλμ νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγεις από το δρόμο και να περιμένεις να κοπάσει η βροχή.

Είναι καλύτερα να σταματήσεις σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές. Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σου επιλογή, κάνε όσο πιο άκρη μπορείς και περίμενε να περάσει η καταιγίδα. Κράτησε τα φώτα πορείας σου αναμμένα και άναψε τα φώτα κινδύνου (alarm) για να ειδοποιήσεις τους άλλους οδηγούς.

Έλεγξε συστηματικά τα ελαστικά σου

Έλεγξε πάντα τα ελαστικά σου πριν βγεις στο δρόμο. Βεβαιώσου ότι κάνεις την παρακάτω τυπική συντήρηση:

Διατήρησε τα ελαστικά σου σωστά φουσκωμένα. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σου προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείς να τη βρεις στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας, και το πορτάκι της θήκης ή το πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη. Ο αριθμός που αναφέρεται στην πλαϊνή όψη του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα-είναι η μέγιστη πίεση αέρα του ελαστικού.

Θα πρέπει να ελέγχεις την πίεση αέρα του ελαστικού σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Έλεγξε το βάθος πέλματος των ελαστικών. Το κανονικό βάθος πέλματος σε βοηθάει να αποφύγεις την πλαγιολίσθηση και την υδρολίσθηση.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την υδρολίσθηση

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός συσσώρευσης του νερού μπροστά από τα ελαστικά σας είναι μεγαλύτερος από αυτών που το βάρος του αυτοκινήτων σας είναι ικανό να απομακρύνει. Η πίεση του νερού αναγκάζει το όχημά σας να ολισθαίνει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργείται ανάμεσα στα ελαστικά σας και τον δρόμο.

Σε αυτό το σημείο, το αυτοκίνητό σας μπορεί να χάσει πλήρως την επαφή του με τον δρόμο, διατρέχοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου.

Για να αποφύγετε την υδρολίσθηση, διατηρήστε τα ελαστικά σας με την σωστή πίεση αέρα, διατηρήστε καλό πέλμα στα ελαστικά σας και αντικαταστήστε τα όταν πρέπει, ελαττώστε ταχύτητα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος, και μείνετε μακριά από μικρές λίμνες.

Δοκιμάστε να οδηγήσετε στα ίχνη ελαστικών από τα προπορευόμενα οχήματα.

Αν βρεθείτε να υδρολισθαίνετε, μην φρενάρετε και μην στρίψετε απότομα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητό σας να γλιστρήσει. Χαλαρώστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι το αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη επαφή με το δρόμο.

Αν χρειάζεται να φρενάρετε κάντε το απαλά με ελαφρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ABS, τότε φρενάρετε κανονικά, ο υπολογιστής του αυτοκινήτου θα προσομοιώσει την επαναλαμβανόμενη κίνηση όποτε είναι απαραίτητο.

Περισσότερα Close
couple-newsletter2
Για να μαθαίνεις πριν απ'όλους τις τελευταίες προσφορές, τις εκπτώσεις και τα νέα μας προγράμματα.
Ευχαριστούμε, μένει 1 ακόμα βήμα πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τα newsletters μας! Κάνε κλικ στο link επιβεβαίωσης που σου στείλαμε στο e-mail σου.