Fuel-efficient-driving-tips-1280x305

7 + 1 Συμβουλές για Εξοικονόμηση Καυσίμου

Με τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το μηνιαίο κόστος των καυσίμων. Με την οικονομική οδήγηση, επιτυγχάνεται όχι μόνο η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και της κατανάλωσης καυσίμου. Παράλληλα, ταξιδεύουμε πιο ευχάριστα και το όχημα πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις.  Η Autohellas Hertz έχει συγκεντρώσει συμβουλές για οικονομική οδήγηση, που θα κάνει καλό τόσο στην τσέπη σας, όσο και στον πλανήτη!

 

Συμβουλές και τεχνικές για την εξοικονόμηση καυσίμων

 

 1. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές ταχύτητας

  Η σταθερή ταχύτητα με αποφυγή του δυνατού φρεναρίσματος και της γρήγορης επιτάχυνσης που αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου, είναι  το πρώτο βήμα για την οικονομική οδήγηση. Σε μεγάλες διαδρομές οδήγησης, εάν το όχημά σας διαθέτει σύστημα ελέγχου ταχύτητας μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμα διατηρώντας σταθερή ταχύτητα. Μια διαφορά ταχύτητας 12 χλμ/ώρα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως 23%.


 2. Σβήνετε τον κινητήρα όταν σταματάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  Η οικονομική οδήγηση περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις που το όχημά σας σταματάει. Κάθε φορά που χρειάζεται να παραμείνετε σε ακινησία για περισσότερα από 60 δευτερόλεπτα, σβήστε τον κινητήρα! Αν και ο κινητήρας ενός ακίνητου οχήματος λειτουργεί στο ρελαντί, άρα χρησιμοποιεί λιγότερο καύσιμο, η οικονομία θα είναι μεγαλύτερη με τον κινητήρα σβηστό. Άλλη πρακτική συμβουλή είναι να μην οδηγείτε με νεκρά σε κατηφόρα. Αποτελεί έναν «μύθο» και όχι «μυστικό» για την εξοικονόμηση καυσίμου, αφού αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, αντί να την μειώνει, καθώς ο κινητήρας συνεχίζει να δουλεύει στο ρελαντί ενώ χάνεται το “φρένο κινητήρα”  που μπορεί να είναι απαραίτητο. Οπότε πάντα να οδηγείτε έχοντας «κουμπώσει» ταχύτητα.

 3. Χρησιμοποιήστε το φρενάρισμα του κινητήρα.

  Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να σταματήσετε τραβώντας το πόδι σας από το γκάζι, για να εκμεταλλευτείτε την αντίθετη πίεση που ασκεί το κιβώτιο ταχυτήτων στον κινητήρα, πριν πατήσετε το φρένο. Κατεβάστε ταχύτητα και ο κινητήρας αρχίζει να επιβραδύνει το όχημα. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν προσεγγίζετε κυκλικό κόμβο ή κόκκινο φανάρι.

 4. Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα.

  Ο κλιματισμός είναι ένας από τους παράγοντες που καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10% σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Ωστόσο, το άνοιγμα των παραθύρων επίσης συμβάλει στην αύξηση κατανάλωσης του καυσίμου, καθώς ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση που επιβραδύνει και κάνει τον κινητήρα να δουλεύει πιο σκληρά. Συνίσταται να χρησιμοποιείτε το εσωτερικό σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου με ανενεργό τον κλιματισμό.

 5. Πίεση Ελαστικών

  Διατηρήστε τα ελαστικά του οχήματός σας φουσκωμένα στη σωστή πίεση για να βελτιώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά μέσο όρο 0.6% έως και 3%. Αν τα ελαστικά σας είναι λιγότερο φουσκωμένα, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται. Για να επιβεβαιώσετε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή πίεση, ελέγξτε τις πληροφορίες στην πόρτα του οδηγού ή το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Έστω και 1 psi λιγότερο από όσο πρέπει, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του καυσίμου και να τη μειώσει μέχρι και 3%. Συνεπώς προτείνεται να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών μια φορά την εβδομάδα ή σε κάθε ανεφοδιασμό.

 6. Μεταφέρετε το μικρότερο δυνατό βάρος

  Αφαιρείτε τις μπαγκαζιέρες οροφής ή τις σχάρες του οχήματος εφόσον δεν τις χρησιμοποιείτε, καθώς συνεπάγονται αυξημένες αεροδυναμικές αντιστάσεις και κατά συνέπεια αυξημένη κατανάλωση. Αφαιρείτε το  περιττό φορτίο από το όχημα, όπως για παράδειγμα τις αντιολισθητικές αλυσίδες τους καλοκαιρινούς μήνες. Για κάθε 45 κιλά που μεταφέρουμε, η απόδοση του καυσίμου μπορεί να μειωθεί κατά 1-2%. Όσο ελαφρύτερο είναι το φορτίο, τόσο μειωμένη είναι και η κατανάλωση καυσίμου.

 7. Λειτουργία Κινητήρα

Ο ακαθάριστος κινητήρας αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Τα φθαρμένα μπουζί βενζινοκινητήρα ή το ρυπασμένο φίλτρο αέρα μηχανής μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση μέχρι και 5%. Ένας λόγος παραπάνω να τηρούμε το τακτικό σέρβις βάσει του προγράμματος του κατασκευαστή. Χρησιμοποιούμε το λάδι μηχανής που συστήνει ο κατασκευαστής διότι μπορεί να αυξήσει την εξοικονόμηση καυσίμου κατά 1-2%. Ως προς αυτό βοηθάει  και η χρήση λιπαντικού ανώτερης ποιότητας.

 

Special Tip: Υιοθετήστε την Ηλεκτροκίνηση


Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί την πιο ριζική αλλαγή προς την οικονομική οδήγηση! Βάσει της τρέχουσας τιμολογιακής πολιτικής σε βενζίνη και ρεύμα, υπολογίζεται ότι ετησίως το κέρδος για έναν οδηγό που «στράφηκε» στην πράσινη τεχνολογία μπορεί να φτάσει έως και 28%. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα δωρεάν φόρτισης σε πάρκινγκ με ελεύθερη πρόσβαση, είτε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε μέσω ξενοδοχείων, εστιατορίων και μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων.  

Οφέλη της Ηλεκτροκίνησης

 • Δεν παράγει κανενός είδους ρύπους.
 • Προκαλεί ελάχιστη ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 • Μειώνει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και ως εκ τούτου και την ετήσια δαπάνη σε καύσιμο έως 28%.
 • Είναι εντελώς αθόρυβη.
 • Διαθέτει χαμηλό κόστος συντήρησης καθώς ο ηλεκτροκινητήρας υιοθετεί συνήθως μόλις πέντε κινούμενα μέρη, έναντι χιλίων και άνω των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

H Autohellas Hertz διαθέτει σήμερα τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα. Ως το 2025 εκτιμάται ότι 25% του στόλου θα είναι ηλεκτρικός συντελώντας σημαντικά στην ‘πράσινη’ μετακίνηση.

Περισσότερα Close
couple-newsletter2
Για να μαθαίνεις πριν απ'όλους τις τελευταίες προσφορές, τις εκπτώσεις και τα νέα μας προγράμματα.
Ευχαριστούμε, μένει 1 ακόμα βήμα πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τα newsletters μας! Κάνε κλικ στο link επιβεβαίωσης που σου στείλαμε στο e-mail σου.