ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
· Η λίμνη Παμβώτιδα και το νησί. Η μεγάλη φυσική λίμνη που ομορφαίνει την πόλη και όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, βρίσκεται στα 510 μ. υψόμετρο και είναι ιδανική για παρόχθιες βόλτες με τα πόδια ή με το ποδήλατο, για ψάρεμα ή για πλεύση με το τουριστικό καραβάκι. Η επίσκεψη στο νησί της λίμνης είναι εκ των ουκ άνευ. Εκεί, μέσα στις πολλές αξιόλογες Ιερές μονές και τα μνημεία, θα δείτε και το καθολικό της μονής Φιλανθρωπινών, με τις περίφημες αγιογραφίες των επτά φιλοσόφων της αρχαιότητας.
· Το κάστρο των Ιωαννίνων. Περικλείει το πιο γοητευτικό και παραδοσιακό πρόσωπο της πόλης οικιστικά. Μέσα στο περιτοίχισμα βρίσκονται η Ακρόπολη (γνωστή ως Ιτς καλέ) με το Φετιχέ τζαμί, το τζαμί του Ασλάν πασά και πλήθος άλλων μνημειακών και αρχιτεκτονικών αξιοθέατων όπως επίσης και μουσείων.
· Τα μουσεία. Ιδιαίτερα πλούσια σε μουσειακούς χώρους είναι τα Γιάννενα, με διψήφιο μάλιστα αριθμό μουσείων στην επικράτειά τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι: Το Αρχαιολογικό στο Πάρκο Λιθαρίτσια, το Βυζαντινό στο Ιτς Καλέ, το Λαογραφικό στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 42, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Α. Παπανδρέου, η Δημοτική Πινακοθήκη στην οδό Κοραή (η παλαιότερη της σύγχρονης Ελλάδας) και φυσικά το πανελληνίως γνωστό Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων στην οδό Κ. Καραμανλή.
· Το Σπήλαιο Περάματος. Επισκέψιμο σπήλαιο, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη πόλη, στο δρόμο προς Άρτα, στο ομώνυμο χωριό – προάστιο.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Ζαγοροχώρια:
Με κατεύθυνση προς Κόνιτσα βρίσκουμε πινακίδες για τα Ζαγοροχώρια. Στα 20 χλμ. από τα Γιάννενα συναντάμε το πρώτο από τα 46 χωριά – κοσμήματα της ορεινής Ελλάδας που βρίσκονται απλωμένα σε ήπιες, δασωμένες αλλά και απόκρημνες γωνιές του όρους Τύμφη (2.497μ.). Ανάλογα με την γεωγραφική τους τοποθέτηση χωρίζονται στο κεντρικό και το δυτικό Ζαγόρι. Τα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου βρίσκονται στην πλευρά της εισόδου και αυτά του δυτικού στην πλευρά της εξόδου του πιο γνωστού και εντυπωσιακού φαραγγιού της ηπειρωτικής Ελλάδας, του φαραγγιού του Βίκου. Μερικά από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα Ζαγοροχώρια είναι το Τσεπέλοβο, το Μονοδένδρι, οι Κήποι, το Πάπιγκο, τα Πεδινά και η Αρίστη. Η περιοχή είναι Εθνικός Δρυμός με πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ιδιαίτερα εντυπωσιακά ορεινά τοπία, πολλά και καταπληκτικά πέτρινα γεφύρια, εκκλησιές και αρχοντικά. Άρτιες και οι υποδομές διαμονής – εστίασης.
Κόνιτσα – Λάκκα Αώου:
Η γραφική αυτή κωμόπολη του Νομού Ιωαννίνων με το διάσημο γεφύρι, τα αρχιτεκτονικά στολίδια και την απόκοσμη παραμεθόρια ατμόσφαιρα απέχει 60χλμ. από τα Γιάννενα και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.
Από εδώ ξεκινά μια απαιτητική (μετά τα πρώτα σχετικά εύκολα χιλιόμετρα) διαδρομή για τις πλαγιές του Σμόλικα, που περνάει από τα χωριά Δίστρατο, Άρματα, Πάδες, Παλιοσέλι και Ελεύθερο. Σε όλη τη διαδρομή θα έχετε θέα στη συγκλονιστική Λάκκα Αώου, τη μεγάλη δασωμένη χαράδρα που χωρίζει το Σμόλικα από την Τύμφη, με τις τεράστιες ορθοπλαγιές. Με χιόνι ή υποψία πάγου, η διέλευση αυτού του δρόμου είναι πολύ επικίνδυνη, αλλά με «βατές» συνθήκες είναι εμπειρία ζωής.
Μαστοροχώρια:
Βορειότερα της Κόνιτσας, από τον κεντρικό δρόμο προς τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας διακλαδίζονται δρόμοι δεξιά κι αριστερά (υπάρχουν πινακίδες) για τα χωριά Βούρμπιανη, Πυρσόγιαννη, Καστανιά, Γοργοπόταμο, Δροσοπηγή κ.α.
Αυτά είναι τα ελάχιστα γνωστά Μαστοροχώρια. Ονομάζονται έτσι γιατί αποτέλεσαν τους τόπους καταγωγής των σπουδαιότερων μαστόρων πέτρας σε όλη τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Δικά τους έργα είναι άλλωστε και τα Ζαγοροχώρια! Τα όμορφα αυτά πέτρινα χωριά μέσα στα δάση κώνοφόρων, βελανιδιών και οξυών, είναι σήμερα ημιέρημα και με ελάχιστη τουριστική υποδομή. Μια επιλογή για εξερευνητικούς ταξιδιώτες που δε φοβούνται τα ορεινά χιλιόμετρα και τις ερημιές...
Συρράκο – Καλαρρύτες:
Στις πλαγιές των επιβλητικών Τζουμέρκων (2.429μ), νότια των Ιωαννίνων, βρίσκονται δυο τόσο ωραία και αρχιτεκτονικά ακέραια πέτρινα χωριά, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πανελληνίως γνωστά.
Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα δύο αυτά αρχοντοχώρια, είναι κάτι σαν υπαίθρια μουσεία. Οι μετακινήσεις εδώ γίνονται μόνο δια περιπάτου αφού ευτυχώς δεν υπάρχουν αμαξητοί δρόμοι. Τα αυτοκίνητα παρκάρονται σε χώρους έξω από τα χωριά. Απέχουν 52 δύσκολα χλμ από τα Ιωάννινα και διαθέτουν και τα δύο πολυτελείς ξενώνες.
Δωδώνη:
Εικοσιδύο (22) χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων βρίσκεται ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας. Εδώ θα περιηγηθείτε στο ξακουστό μεγάλο αρχαίο θέατρο 17.000 θέσεων (!) του 3ου π.Χ. αιώνα και στα λείψανα ναών, τειχών, οικιών και άλλων δημόσιων κτιρίων.
ROAD TIPS
-
Μέτριο το κυκλοφοριακό αλλά έντονο το πρόβλημα παρκαρίσματος στο κέντρο των Ιωαννίνων. Τα ιδιωτικά πάρκινγκ της πλατείας Πύρρου και το δημοτικό πάρκινγκ πίσω από το κτίριο της 8ης Μεραρχίας είναι οι καλύτερες λύσεις.
-
Προσοχή στα δαιδαλώδη και στενά δρομάκια εντός του κάστρου. Δεν συνιστάται η κίνηση εκεί με μεγάλα οχήματα.
-
Στους δρόμους των Ζαγοροχωρίων, των Μαστοροχωρίων και στα τελευταία 10-15 χιλιόμετρα της διαδρομής προς Καλαρρύτες και Συρράκο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση. Το χειμώνα μάλιστα, στα σκιερά μέρη το φαινόμενο του παγωμένου δρόμου δεν είναι ούτε απίθανο, ούτε σπάνιο. Καλό θα ήταν επίσης να διαθέτετε έναν αξιόπιστο χάρτη των περιοχών στις οποίες κινείστε.
-
Οι δρόμοι Ιωαννίνων-Άρτας και Ιωαννίνων-Κόνιτσας είναι αρκετά επιβαρυμένοι σε κίνηση μεγάλων οχημάτων (φορτηγά-νταλίκες), ενώ δε διαθέτουν διαχωριστικό στηθαίο για τις δυο διευθύνσεις κίνησης καθιστώντας το προσπέρασμα μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία. Επίσης, οι δρόμοι αυτοί, επειδή είναι προεκτάσεις διασυνοριακών πυλών, αστυνομεύονται έντονα για κάθε είδους τροχαίες ή άλλες παραβάσεις.
-
Αν σκοπεύετε να κινηθείτε στα Ζαγοροχώρια, γεμίστε τα ρεζερβουάρ σας έως το χωριό Ασπράγγελοι γιατί πιο πάνω δεν υπάρχουν πρατήρια βενζίνης.
Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.