ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Αξιοθέατα στην πόλη. Το Κανόνι είναι το κοσμοπολίτικο αξιοθέατο της πόλης και οφείλει το όνομά του στα οχυρωματικά έργα των γάλλων κατακτητών. Εκεί βρίσκεται η είσοδος του Καζίνου, ενώ απολαμβάνετε εξαίρετη θέα σε έναν μοναδικό συνδυασμό στεριάς και θάλασσας.
Το Ποντικονήσι (στο Κανόνι) είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Η μοναδική μέρα που μπορείτε να το επισκεφτείτε είναι στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, οπότε και γιορτάζει το μοναστήρι που είναι και το μοναδικό κτίσμα του νησιού. Τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς έχει χαρακτηριστεί φυσικό μουσείο, απαγορεύεται η παραμονή στο νησί.
Οπωσδήποτε θα αφιερώσετε χρόνο για να χαθείτε στα σοκάκια του Καμπιέλου, της παλαιότερης και γραφικότερης συνοικίας της Κέρκυρας, απερίγραπτης ατμόσφαιρας. Η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων απέναντι από το Παλαιό Φρούριο είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης. Εκεί, στη δυτική πλευρά της δεσπόζει το Λιστόν, στολίδι της περιόδου της γαλλοκρατίας, με τις χαρακτηριστικές καμάρες που φιλοξενούν κοσμικά καφέ. Στην πλατεία θαυμάζετε το περιστύλιο του Μαίτλαντ με τους εξαιρετικούς κίονες, αλλά και την παλιά νομαρχία, χτισμένη στη θέση του σπιτιού που γεννήθηκε ο Καποδίστριας. Εκεί επίσης λαμβάνουν χώρα αγώνες κρίκετ τα Σάββατα, ενώ συχνά περνούν φιλαρμονικές της πόλης.
H Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας είναι από τις παλαιότερες δημόσιες βιβλιοθήκες που ξεκινά την παρουσία της στην ιστορία από την εποχή της ενετοκρατίας, για να προσαρτηθεί τελικά στην Ιόνιο Ακαδημία το 1825. Αν και μεγάλο μέρος των παλαιότερων σπανιότατων θησαυρών της χάθηκε από τους βομβαρδισμούς του Β Παγκοσμίου, η βιβλιοθήκη προσφέρει σημαντικά εκθέματα. Εδώ στεγάζεται και το Ιστορικό Αρχείο του Νομού, με το πλουσιότερο αρχειακό υλικό της Ελλάδας.
Στην κορυφή της Ακρόπολης στο Κάστρο της Κέρκυρας δεσπόζει ο φάρος Σίδερο (1822) τον οποίο αξίζει να επισκεφτείτε προκειμένου να απολαύσετε την μοναδική θέα. Στην περιήγηση αυτή θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και τον Πύργο του Μεγάλου Ρολογιού. Για μια ολοκληρωμένη εικόνα στην πολιτιστική ιστορία του νησιού, επισκεφτείτε την Δημοτική Πινακοθήκη (στο Ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου), με έργα κερκυραίων ζωγράφων του 19ου αι.
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η Βυζαντινή Συλλογή, το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας και της Βουλής αλλά και το μέγαρο Καποδίστρια. Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας έχει μια πλούσια συλλογή από πίνακες, πολύτιμα και σπάνια έγγραφα και εκδόσεις και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1836 ως βιβλιοθήκη. Αξιόλογο περίπατο προσφέρουν επίσης οι γραφικές γειτονίες του Παλιού Λιμανιού και η Οβριακή.

- Ανάκτορα. Το Ανάκτορο Μιχαήλ & Γεωργίου είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Αγγλοκρατίας. Το Μον Ρεπό (Παλαιόπολη), θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή το 1831, έχει υπάρξει Ιερό σπουδαστήριο ενώ αργότερα θερινό ανάκτορο και πρόσφατα μουσείο. Εκεί βρίσκονται ερείπια αρχαίων ναών, πιθανότατα του Απόλλωνα και της Ακραίας Ήρας. Η επίσκεψη στο κομψό αυτό παλάτι με τα έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία που βρίσκεται στη μέση των καλοφτιαγμένων κήπων, επιτράπηκε μόλις το 1991. Το Αχίλλειο είναι η πασίγνωστη ανακτορική βίλα της αυτοκράτειρας Σίσσυ με καταπληκτική αρχιτεκτονική και αξιόλογα έργα τέχνης. Τα περισσότερα είναι αφιερωμένα στην ελληνική ιστορία και μυθολογία αποδεικνύοντας την εκτίμηση και αγάπη που έτρεφε η αυτοκράτειρα στην παράδοση του τόπου καθώς και τον σεβασμό που έδειξε, προτιμώντας να τιμήσει την ελληνική ιστορία αντί να αναρτήσει ένα κτίριο αυστριακής αρχιτεκτονικής και χαρακτήρα. Η τοποθεσία του ανακτόρου είναι πραγματικά αυτοκρατορική!
- Αρχαιολογικοί χώροι. Ο Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένος για μνημείο του 6ου πΧ αι και βρίσκεται στα όρια της Παλαιόπολης. Το Μνημείο του Μενεκράτη στη Γαρίτσα έχει μια αρχαϊκή επιγραφή που θεωρείται από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα. Ο Αρχαιολογικού χώρος Παλαιόπολης (Μον Ρεπό), με σημαντικά μνημεία όπως η αγορά, ο ναός του Καρδακίου, τα ρωμαϊκά λουτρά, έχει δίπλα του Αρχαιολογικό Μουσείο για τα μικρότερα ευρήματα του Χώρου.
- Τα μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας έχει πλούσια εκθέματα από την αρχαϊκή, κλασσική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και βρίσκεται στην πόλη. Η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο συνδυάζεται με προσκύνημα στην Παναγία Αντιβουνιώτισσα, όπου επίσης θαυμάζετε αριστουργήματα εκκλησιαστικής τέχνης. Στο νησί υπάρχουν επίσης μουσεία προς τιμή μεγάλων ελληνικών προσωπικοτήτων όπως το Μουσείο Καποδίστρια και το Μουσείο Σολωμού. Στο Νέο Φρούριο στεγάζεται το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης ενώ στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα βρίσκεται το Μουσείο των Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας, μοναδικό στην Ελλάδα, που προσφέρει και εργαστήριο. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του 1927, στεγάζεται στα Ανάκτορα Μιχαήλ & Γεωργίου, και φιλοξενεί εκτός των άλλων την μοναδική συλλογή με ελληνοβουδιστικά γλυπτά του Πακιστάν η οποία εξιστορεί και αποτυπώνει την επίδραση των ελληνιστικών χρόνων του Μ. Αλεξάνδρου στην περιοχή Γκαντάρ. Το κτίριο του μουσείου διηγείται από μόνο του μέρος της ιστορίας της πόλης καθώς υπήρξε αρχηγείο του Αγγλικού επιτελείου, της Ιονίου Γερουσίας αργότερα, και στη νεότερη ιστορία θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Το Σέρβικο Μουσείο εκθέτει αντικείμενα του σερβικού στρατού που βρέθηκε στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στο νησί υπάρχει επίσης το Μουσείο Ελιάς αλλά και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας, αφιερωμένο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής τον 19ο αι. Μην παραλείψετε επίσκεψη στο ιδιαίτερο Μουσείο Θαλάσσης, στις Μπενίτσες, βασισμένο σε ιδιωτική πρωτοβουλία και βραβευμένο από το ιταλικό Ινστιτούτο Ερευνών IREDA., όπου θα θαυμάσετε ευρήματα από τον θαλάσσιο πλούτο του Ινδικού Ωκεανού, του Ειρηνικού και της Μεσογείου.
- Τα νησιά Βίδο και Λαζαρέτο. Το Νησί Βίδο βρίσκεται απέναντι από την πόλη, έχει τουριστικές υποδομές, Δημοτικές κατασκηνώσεις και Διεθνές κατασκηνωτικό κέντρο, περιπατητικά μονοπάτια, το Σέρβικο Μαυσωλείο και τον ιστορικό Αγ. Στέφανο. Η νησίδα Λαζαρέτο βρίσκεται στα ΒΑ της πόλης όπου κατά την ενετοκρατία λειτουργούσε μοναστήρι στη συνέχεια έγινε λοιμοκαθαρτήριο και αργότερα, στον Β Παγκόσμιο, στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αντίστασης, ενώ κατά τον εμφύλιο τόπος εκτέλεσης θανατοποινιτών. Από το 1976, είναι χώρος ιστορικής μνήμης και σώζονται μνημεία όλης της ιστορίας του.
- Οι ναοί και οι μονές. Ο Αγ. Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος της Κέρκυρας και το λείψανο του αγίου φυλάσσεται σε μια αργυρή λάρνακα, έργο τέχνης. Στα μοναδικά φατνώματα είχε τοιχογραφίες του 1727, αλλά από την υγρασία καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν από έργα του Ασπιώτη. Το μαρμάρινο τέμπλο που θα δει σήμερα ο επισκέπτης είναι χαρακτηριστικό της επτανήσιας αρχιτεκτονικής, αλλά δεν είναι το αυθεντικό λίθινο της εκκλησίας, το οποίο βρίσκεται στον Αγ. Γιώργη στο Π. Φρούριο. Οι εκκλησίες Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ και της Αγ. Κυριακής αποτελούν αξιομνημόνευτο αξιοθέατο καθώς είναι χτισμένες μέσα σε σπηλιά στο εντυπωσιακό Αγγελόκαστρο, κοντά στην Κρήνη. Πρόκειται για έργο του 13ου μΧ αι, με ερείπια δωματίων και αποθηκών και μια εντυπωσιακή καμπυλωτή είσοδο. Η Μητρόπολη της Κέρκυρας εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της. ενώ στην πόλη βρίσκεται και η Καθολική Αρχιεπισκοπή (Αγ. Ιακώβου). Στα Βλαχερνά, το Μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας, κάτω από το Κανόνι, φιλοξενεί μικρό μουσείο με βυζαντινά έργα καθώς και τον σκελετό ενός κήτους. Η Μονή Πλατυτέρας στεγάζει τον τάφο του Καποδίστρια.
- Τα Φρούρια. Το Παλαιό Φρούριο (Φορτέζα), που στεγάζει την παλιά Ενετική Φυλακή, τους Αγγλικούς στρατώνες αλλά και το μουσικό σχολείο, παντρεύει την βυζαντινή οχυρωματική τεχνική με την βενετσιάνικη. Η είσοδός του βρίσκεται στο Λιστόν, ενώ η περιήγηση είναι σαν σε άλλους χρόνους, αφού περνάτε από γέφυρες, τάφρους, σήραγγες και γαλαρίες. Από τις επάλξεις απολαμβάνετε εξαιρετική θέα, ενώ χαρακτηριστικό του Φρουρίου είναι οι δύο Πύργοι (της Ξηράς και της Θάλασσας) εκατέρωθεν της κεντρικής πύλης. Στη Φορτέζα βρίσκεται επίσης ο Αγ. Γεώργιος, μια εκκλησία του 1840 δωρικού ρυθμού, το Αγγλικό Νοσοκομείο και το άγαλμα του Σούλενμπουργκ στην είσοδό του, ενώ στη βόρεια πλευρά μια σήραγγα οδηγεί στο Μαντράκι, το γραφικό λιμανάκι για ψαροκάικα. Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας έχει πανοραμική θέα καθώς βρίσκεται στο λόφο του Αγ. Μάρκου. Ο αρχικός του στόχος ήταν η προστασία τόσο του λιμανιού της πόλης όσο και ο έλεγχος της ενδοχώρας. Υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς τον Β Παγκόσμιο. Στο Νέο Φρούριο αναζητήστε τον ανάγλυφο Λέοντα του Αγ. Μάρκου, το Πολεμικό Μουσείο, τις εκθέσεις που φιλοξενεί αλλά και τις συναυλίες και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Άλλα δύο φρούρια υπάρχουν στο νησί, το Φρούριο της Κασσιόπης και το Φρούριο του Γαρδικίου.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Το Νησί της Κέρκυρας χωρίζεται, από τα πολύ παλιά χρόνια, στις περιοχές: Μέση (κεντρική Κέρκυρα), Όρους (Βορειοανατολικό κομμάτι), Γύρου (Βορειοδυτικό κομμάτι), Λευκίμμης (Νότια Κέρκυρα).
Κεντρική Κέρκυρα:
Εκεί ανήκει και η πόλη της Κέρκυρας, το Αχίλλειο και πολλά αξιοθέατα. Είναι η περιοχή από την οποία σίγουρα θα περάσετε. Εξαπλώνεται από τα Μωραίτικα στο Νότο μέχρι την Παλαιοκαστρίτσα στο Βορρά. Σε αυτή την κεντρική και στενή έκταση απολαμβάνουμε ποικιλία διαδρομών από διάφορα ορεινά χωριά, προκειμένου να εξαντλήσουμε το πλούσιο οδικό δίκτυο: στην Παλιοκαστρίτσα, λόγου χάρη, μπορούμε να πάμε είτε από την Εθνική οδό Παλαιοκαστρίτσης, που ακολουθεί την ανατολική ακτογραμμή μέχρι την Λίμνη, στη συνέχεια ανηφορίζει προς Γαζάτικα και Πουλάδες για να περάσει στην δυτική πλευρά του νησιού, ή να επιλέξουμε μια μεγαλύτερη διαδρομή προκειμένου να περιηγηθούμε στην ενδοχώρα. Σε αυτή την περίπτωση πηγαίνουμε από την πόλη δυτικά προς Πέλεκα και εκεί ακολουθούμε την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας – Πέλεκα για να κατευθυνθούμε προς το Βορρά. Οργανώστε τις εκδρομές σας σε αυτό το κομμάτι του νησιού ώστε να επισκεφτείτε το λιβάδι του Ρόπα (με τα μεσαιωνικά χτίσματα στα χωριά), το θεσπέσιο δάσος του Αη-Μαθιά, τον Μεσογγή ποταμό, το δάσος των Καλαφατιώνων, ενώ απολαύστε τη πανοραμική θέα στους Αγ. Δέκα και το ηλιοβασίλεμα του Πέλεκα.
Βορειοανατολική Κέρκυρα:
Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το Όρος του Παντοκράτορα, που δημιουργεί ωραιότατο υπόβαθρο για αμφιθεατρικά χωριά με θέα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και παραθαλάσσια για μπάνιο. Ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή (ανατολικά), περνάτε από το τουριστικό Μπαρμπάτι και το γειτονικό ήσυχο Καμινάκι, τον γραφικό Αγ. Στέφανο που είναι το κοντινότερο σημείο στην Αλβανία, την Κασσιόπη βορειότερα, κέντρο της περιοχής. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, υδροβιότοπο 400 στρεμμάτων, ενώ για καλό ψάρι πάτε στον Αλμυρό. Συνεχίζουμε την περιήγηση στα βόρεια παραλιακά χωριά του νησιού (Αχαράβη, Ρόδα), με ιστορικές αναφορές και τουριστικές υποδομές, για να ανηφορίσουμε και να θαυμάσουμε τα γραφικά ορεινά Σφακερά. Επόμενος ορεινός προορισμός, το κεφαλοχώρι Νυμφές, που πήρε το όνομα του από τις νύμφες που λούζονταν στους καταρράκτες, ενώ η εκκλησία του είναι χτισμένη στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Από τις Νυμφές, μπορούμε να στρίψουμε αριστερά (ανατολικά) για να εξερευνήσουμε και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά (Σγουράδες, Ομαλή, Επίσκεψη, Θινάλι, Αγ. Παντελεήμων προς το βορρά και Σπαρτίλας νότια). Μην παραλείψετε επίσκεψη στο οροπέδιο του Παντοκράτορα με το ομώνυμο μοναστήρι και τις χαρακτηριστικές «βοθίνες».

Βορειοδυτική Κέρκυρα:
Η ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι του νησιού οφείλεται στις ελιές που εκμεταλλεύονταν οι αγρότες και δημιούργησαν περίπου 60 οικισμούς για να είναι κοντά στα κτήματα την περίοδο συγκομιδής. Η περιοχή έχει εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές και εναλλαγές (κοιλάδες των Ρεκίνι, Κουναβάδων, Σιδαρίου, Μαγουλάδων και Βελονάδων) με υδάτινες εκροές να σχηματίζουν ποτάμια και ρυάκια και κατά συνέπεια ειδυλλιακούς υδροβιότοπους. Η περιοχή συνδυάζει γραφικά ορεινά χωριά με εξαίρετη θέα αλλά δεν στερείται και παραθαλάσσιας ομορφιάς και παράκτιας δραστηριότητας. Παραλιακά επισκέπτεστε την Αστρακερή με ήπια τουριστική ανάπτυξη, τους Καρουσάδες, το τουριστικό θέρετρο Σιδάρι και τους παραδοσιακούς Περουλάδες από όπου τολμήστε μια παράκαμψη από τον δρόμο για Κάβο Δράστη. Στη συνέχεια της διαδρομής συναντάτε τον Αγ. Στέφανο, νοτιότερα την ιδιαίτερη χερσόνησο Αφιώνα, τον παραθαλάσσιο Αγ. Γιώργη Πάγων ενώ στα ορεινά τους Πάγους. Σημαντικοί προορισμοί της ενδοχώρας αυτού του τμήματος του νησιού είναι οι γραφικοί Αγ. Δούλοι, το αρχοντικό Σκριπερό και οι μοναδικοί Κυπριανάδες.
Νότια Κέρκυρα
: 
Η περιήγηση στο νότιο κομμάτι του νησιού είναι σαν ένα ταξίδι σε άλλο χρόνο και κόσμο, μακρινό από τον συνηθισμένο των πόλεων. Αγροτική περιοχή, με ανθρώπους δεμένους με τον τόπο τους, τη γη, την ιστορία και την παράδοση. Για να πάτε από την πόλη προς την περιοχή της Λευκίμμης έχετε τρεις επιλογές: τον δρόμο που ακολουθεί τα ανατολικά παράλια (Κερκύρας – Λευκίμμης), τον ορεινό (από Αγ. Δέκα) για διαδρομή μέσα στα ελιόδεντρα και τον δρόμο που περνά από τις πλαγίες του Αγ. Ματθαίου όπου απολαμβάνετε θέα προς τα δυτικά, στο Ιόνιο πέλαγος. Όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στα Βραγκανιώτικα, όπου συνεχίζει ουσιαστικά ο δρόμος Κέρκυρας- Λευκίμμης. Εντυπωσιακού φυσικού κάλλους είναι η λίμνη Κορισσίων, δίπλα στην παραλία Χαλικούνα στο Ιόνιο και στην αρχή ενός σπάνιου δάσους πάνω στην άμμο, με κέδρους, κρίνα, ορχιδέες, και πολλά είδη πουλιών. Αν έχετε διάθεση για περιήγηση στα ορεινά, κάντε μια παράκαμψη προς Xλομοτιανά, Xλομό, Άγιο Δημήτριο και Kάτω Σπήλαιο, ενώ αν προτιμάτε τα παραθαλάσσια χωριουδάκια επισκεφτείτε τον Αγ. Γεώργιο (πιο τουριστικό), τον Πετρίτη με την πλούσια ιστορία, τον Μπούκαρη και τον Μώλο. Στην περιοχή υπάρχουν και ποτάμια (στους Βιταλάδες το Γαρδένο και το Ποτάμι) ενώ ιδιαίτερο είναι και το νοτιότερο άκρο του νησιού, ο Αρκουδίλας με το δάσος 250 στρ με κυπαρίσσια και κουμαριές όπου «γεννιούνται» και «ζουν» ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά.
Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.