ΜΥΚΟΝΟΣ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Στη Χώρα. Η συνοικία Αλευκάντρα («Μικρή Βενετία»). Μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της Ελλάδας, της οποίας η εικόνα έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με τα πολύχρωμα χαγιάτια των σπιτιών κυριολεκτικά να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα. Χτίστηκε από καπετάνιους του νησιού το 18ο αιώνα και βρίσκεται μεταξύ Κάστρου και Σκάρπας
- Οι ανεμόμυλοι. Το συγκρότημα των ανεμόμυλων, η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Μυκόνου, αποτελείται από επτά (από τους Δέκα που υπήρξαν παλαιότερα) παραδοσιακούς λευκούς μύλους που κοιτούν στο πέλαγος. Άλλοτε, με τη δύναμη του ανέμου, άλεθαν τα σιτηρά του νησιού με τα οποία παρασκευάζονταν παξιμάδια που προμηθεύονταν τα διερχόμενα πλοία.
- Το Δημαρχείο. Ένα κομψό διώροφο κεραμοσκεπές οικοδόμημα του 1780 που χτίστηκε για να αποτελέσει έδρα Ρώσου πρόξενου, μετά τα Ορλωφικά. Δίπλα του δυο ακόμα σημαντικά κτήρια της Μυκόνου: το αυστηρής μεγαλοπρέπειας κτήριο «του Μαύρου», το πρώτο σχολείο του νησιού, χτισμένο σε σχέδια του Γερμανού Βάιλερ από τον Όθωνα το 1859 και ο μικρός ναός του Αγ. Νικολάου «της Καδένας», του οποίου η ύπαρξη αναφέρεται ήδη σε πηγές του 1700.
- Η Δημοτική βιβλιοθήκη. Με 6.000 τόμους, στεγάζεται σε αρχοντικό του 1735. Διαθέτει επίσης συλλογές σφραγίδων και νομισμάτων. Βρίσκεται στην πλατεία Αγ. Κυριακής.
- Δημοτική Πινακοθήκη. Βρίσκεται στην εμπορική συνοικία Ματογιάννι και παρουσιάζει έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ συχνά συνεργάζεται με τη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
- Η Παραπορτιανή. Πρόκειται για μια εκκλησία/μνημείο κομψότητας της ναϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που, με τις φυσικές φθορές του χρόνου. έχει μεταβληθεί σε αρχιτεκτονικό γλυπτό μεγάλης αισθητικής αξίας. Πήρε το όνομά της από τη θέση της: βρίσκεται δίπλα στη Β.Δ, μικρή πύλη του μεσαιωνικού κάστρου («παραπόρτι»).
- Οι πελεκάνοι. Δεν αποκλείεται καθόλου να συναντηθείς με κάποιον από τους τρεις πελεκάνους της Μυκόνου, που κυκλοφορούν ελεύθεροι, σχεδόν εξημερωμένοι στο λιμάνι και στα στενά της Χώρας. Η ιστορία της παράδοσης με τους πελεκάνους, που αποτελούν πλέον «μασκότ» του νησιού, άρχισε το 1958 με τη διάσωση από ενός πληγωμένου πουλιού από έναν ψαρά.
Στο υπόλοιπο νησί
- Η Άνω Μερά. Παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής χωριό, 8 χλμ από τη Χώρα της Μυκόνου, είναι σημείο διέλευσης όσων κατευθύνονται στις βορειοανατολικές παραλίες του νησιού, στο οποίο δεν πρέπει να παραλείψεις να περπατήσεις. Στην Άνω Μερά βρίσκεται και το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής, 15ου αιώνα.
- Ο Φάρος της Μυκόνου. Αξιοθέατος φάρος της Μυκόνου είναι αυτός στην περιοχή Αρμενιστής. Κατασκευάστηκε το 1891 μετά από ένα ναυάγιο Αγγλικού ατμόπλοιου το 1887 και έχει ύψος 19 μέτρα. Ο Γαλλικός, βραβευμένος μηχανισμός του που λειτουργούσε κανονικά ως το 1983, εκτίθεται στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου. Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό σημείο της Χώρας «Τρία Πηγάδια», από όπου κάποτε υδρευόταν όλη η πόλη.
- Ο Θολωτός Μυκηναϊκός Τάφος. Ανασκαφές στην περιοχή Αγγελικά, έφεραν στο φως εντυπωσιακό Θολωτό Τάφο του 15ου αιώνα π.Χ. ! Είναι λαξευμένος μέσα σε χαμηλό λόφο, κυκλικός, με διάμετρο 5,80μ. και ύψος 4μ., με την τοιχοποιία του να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ένας διάδρομος 14μ. οδηγεί στο εσωτερικό του, όπου βρέθηκαν πολλά ταφικά αντικείμενα που εκτίθενται μεταξύ άλλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου.
- Οι Πόρτες. Πάνω από τον Πλατύ Γιαλό στέκονται τα ερείπια δυο μικρών πύργων Ελληνιστικής εποχής. Στην κορυφή του ενός στέκονται τρεις γρανιτένιοι μονόλιθοι που σχηματίζουν ένα «Π», σαν πόρτα… Παρόμοια ερείπια πύργων βρίσκονται και σε άλλες δυο τοποθεσίες, μια στα δυτικά και μια στα νότια του νησιού.
- Οι Παραλίες. Οι παραλίες της Μυκόνου είναι αξιοθέατα που όχι μόνο τα βλέπεις, αλλά για τουλάχιστον 5 από τους 12 μήνες του χρόνου «τα ζεις». Ορισμένες από τις κυριότερες είναι το Paradise και το Super Paradise, ο Ορνός, η Παράγκα, ο Άγιος Σώστης, η Ελιά, ο Πλατύς Γιαλός, η Φτελιά, το Καλό Λιβάδι και η Ψαρού. Σε πολλές ακόμα παραλίες φτάνεις μόνο με τουριστικά πλοιάρια ή βάρκες, που αφθονούν στο νησί.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Η Μύκονος είναι ένα αρκετά μικρό νησί με έκταση 88 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και πλάτος έως 10 χιλιόμετρα. Το δε τοπίο της, είναι αρκετά ομοιόμορφο με ήπιους χαμηλούς λόφους που είτε καλύπτονται από χαμηλή ξερική βλάστηση είτε είναι σχεδόν γυμνοί γρανίτες και ασβεστόλιθοι. Όλες οι διαδρομές λοιπόν είναι σύντομες και διασχίζουν το τυπικό, αυστηρό και συνάμα γοητευτικό κυκλαδίτικο τοπίο, χωρίς να υπάρχει ειδικά κάποια προτεινόμενη. Ενδεικτικά, οι κυριότερες διαδρομές είναι :

ΧΩΡΑ – ΑΝΩ ΜΕΡΑ: 8 χλμ.
ΤΟΥΡΛΟΣ – ΚΟΡΦΟΣ: 6 χλμ (περιφερειακός)
ΧΩΡΑ – ΟΡΝΟΣ: 4 χλμ
ΧΩΡΑ – ΠΛΑΤΥ ΓΙΑΛΟΣ: 4,5 χλμ
ΧΩΡΑ – ΠΛΥΝΤΡΙ: 6,5 χλμ
ΧΩΡΑ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ: 6 χλμ
ΧΩΡΑ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: 4 χλμ
ΧΩΡΑ – ΑΓ. ΣΩΣΤΗΣ: 7 χλμ
ΧΩΡΑ – ΕΛΙΑ: 2 χλμ
ΧΩΡΑ – ΦΤΕΛΙΑ: 5,5 χλμ
ROAD TIPS
Από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου το νησί λόγω τουριστικότητας και κοσμικότητας αποκτά προβλήματα κυκλοφοριακού φόρτου, με ακόμα πιο έντονα προβλήματα παρκινγκ. Το οδικό του δίκτυο πάντως είναι πυκνό και καλύτερο από ότι σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Δες άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.