ΝΑΞ0Σ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
-
Αρχαιολογικοί χώροι. Η γνωστή Πορτάρα, από τον ναό του Απόλλωνα, όπου λέγετε ότι εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη την οποία στη συνέχεια απήγαγε ο Διόνυσος, και η Γκρότα είναι από τα γνωστότερα μνημεία του νησιού. Στην Παχιά Άμμο υπάρχει το άγαλμα του Απόλλωνα ή Διόνυσου, ενώ στο νησί βρίσκονται 2 κούροι: ένας στο Φλέριο και ένας στο χωριό Απόλλωνα. Στο Σαγκρί, ο Ναός της Δήμητρας από λευκό μάρμαρο, είναι επίσης αξιόλογος.
-
Οι Πύργοι. Σε όλο το νησί υπάρχει πληθώρα πύργων κυρίως ενετικών (του Κρίσπι, του Χειμάρου, των Σομαρίπα, του Κάστρι, του Μπαρδάνη, του Ζευγώλη, του Γκρατσία, του Μπαρότση, του Μπαζαίου...).
- Τα Κάστρα. Το Κάστρο της Χώρας, όπου βρίσκονται πολλά άλλα αξιοθέατα (Καπέλα Καζάτζα, Εμπορική Σχολή, Σχολή Ουρσουλινών, Πύργος του Μάρκου Σανούδου κα). Το Απάνω Κάστρο στο Τσικαλαριό και το Κάστρο τ’ Απαλίρου, νότια από το Σαγκρί που πήρε το όνομά του από ένα είδος θάμνου που φυτρώνει εκεί.
- Τα μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου με τις φημισμένες συλλογές του (Κυκλαδική και Μυκηναϊκή) και το ψηφιδωτό δάπεδο (3ου αι. π.Χ.) στην ταράτσα του. Το Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού, με εκθέματα από την Γκρότα. Στο Κάστρο Χώρας, το Βυζαντινό Μουσείο και Ενετικό μουσείο, έναν καλοδιατηρημένο πύργο που έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο, όπου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Απείρανθο, το Μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Γεωλογικό Μουσείο με απολιθώματα του νάνου – ελέφαντα της Νάξου, το Λαογραφικό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Γύρουλα στο Σαγκρί, το Παραδοσιακό Λιοτρίβι Νάξου στο Δαμαλά, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό στο Χαλκί, τη Λαογραφική συλλογή στο Σκαδό, τα Λαογραφικά Μουσεία στη Μέση, στο Φιλότι, στο Κόρωνο και στους Τρίποδες.
- Άλλα αξιοθέατα. Στην Νάξο βρίσκεται η σμυρίδα, ένα ορυκτό που εκμεταλλευόταν μέχρι πρόσφατα και που το 1925 δημιουργήθηκε η Εναέρια Μεταφορά Σμυρίδας, εντυπωσιακό έργο για την εποχή του. Η Σπηλιά Ζα, αφιερωμένη στο Δία, στην ορεινότερη κορυφή της Νάξου αλλά και όλων των Κυκλάδων. Το Ανάκτορο των Ιησουϊτών, στα Καλαμίτσια. Στο νησί παράγεται το κίτρο, μοναδικό τοπικό λικέρ από φύλλα κιτριάς, ενώ στο Χαλκί λειτουργεί παραδοσιακό αποστακτήριο.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Νάξος – Απόλλωνας - Λιόνας:
Ξεκινώντας από τη Νάξο, πηγαίνεις βόρεια και σύντομα έχεις την επιλογή να στρίψεις δεξιά για να ανηφορήσεις προς τη Μονή Χρυσοστόμου, μια διαδρομή με αρκετές στροφές. Επιστρέφεις πίσω, για να συνεχίσεις και πάλι βόρια, όπου σύντομα βρίσκουμε το Δήλιο. Στη συνέχεια του οδοιπορικού, το επόμενο χωριό είναι η Γαλήνη, όπου αν στρίψεις αριστερά στο χωματόδρομο καταλήγεις στον κόλπο Αμύτι, ενώ αν συνεχίσεις ευθεία φτάνεις στο χωρίο Μυρτιά. Εκεί, στρίβεις αριστερά και σύντομα καταλήγεις παραλιακά, όπου θα απολαμβάνεις τη διαδρομή για να επιλέξεις κάποια από τις παραλίες για βουτιά. Στην πορεία, συναντάς τους οικισμούς Χίλια Βρύση, Κάμπος, Ταξιάρχης από όπου ξεκινά και μια από τις πολλές διαδρομές πεζοπορίας του νησιού, παράλληλα με χωματόδρομο, προς Μυρίσση, Κορωνίδα, από όπου κατηφορίζει στη συνέχεια για Απόλλωνα. Εναλλακτικά, συνεχίζεις οδικώς παραλιακά, περνάς τον Κόλπο Αγίου Θεοδώρου, τον οικισμό Αγία (6χλμ από Απόλλωνα), το Μοναστήρι Παναγιάς πριν καταλήξεις στον Απόλλωνα, όπου μπορείς να θαυμάσεις τον κούρο. Αφού έφτασες ως εδώ, μπορείς να συνεχίσεις την διαδρομή ανατολικά για να απολαύσεις την πανοραμική θέα, περνώντας τους οικισμούς Μέση, Σκάδο και Κόρωνο από όπου στρίβεις αριστερά για τον Λιόνα, που προσφέρεται για μπάνιο. Στη πορεία προς Λιόνα, βλέπεις τις στοές των σμυριδωρυχείων. Από εκεί για επιστροφή είτε παίρνεις την ίδια ανάστροφη πορεία, είτε διασχίζεις την ορεινή Νάξο. Σε αυτή την περίπτωση, στρίβεις αριστερά στον Κόρωνο, περνάς το μοναστήρι του Σταυρού, και κατευθύνεσαι προς Κινίδαρο. Βγαίνοντας από τον οικισμό, στα περίπου 3 χλμ μπορείς να στρίψεις αριστερά προς Φλέριο (κούρος) ή να συνεχίσεις προς Κουρουνοχώρι, Αγ. Θαλαλαίο και φτάνεις Νάξο.
Ορεινή Νάξος – Πυργάκι:
Προκειμένου να εξερευνήσεις όλη την ενδοχώρα, επέλεξε να καταλήξεις προς Πυργάκι, αφού επισκεφθείς και κάποια άλλα ορεινά χωριά. Εναλλακτικά, πήγαινε προς Πυργάκι παραλιακά, αφού περάσεις την κοσμική Αγ. Άννα, στη συνέχεια ανηφορίζεις προς Αγ. Αρσένιο, ενώ στο Βίβλος στρίβεις δεξιά προς Κάτω Σαγκρί και τελικά προς Πυργάκι (21χλμ). Η ορεινή διαδρομή ξεκινά από τη Νάξο προς Γλινάδο (6χλμ), όπου βρίσκεται το ιερό του θεού Διονύσου στον κάμπο ανάμεσα το χωριό και τη θάλασσα (θέση Ύρια). Στο επόμενο χλμ βρίσκεται ο Αγ. Αρσένιος, ενώ ακολουθούν οι Τρίποδες (12χλμ) με τους χαρακτηριστικούς εγκαταλελειμμένους ανεμόμυλους. Από εκεί μπορείς να πάρεις τον χωματόδρομο προς παραλία Πλάκας, περνώντας και από τα ερείπια του παλαιόπυργου, ή να συνεχίσεις νότια, στρίβοντας δεξιά προς παραλίες Καστράκι και Μικρή Βίγλα. Αυτά τα νερά είναι από τα αγαπημένα των σέρφερ, λόγω των ανέμων. Λίγο πριν το Πυργάκι βρίσκεται το Αλικό με τους υπέροχους κέδρους, ενώ μετά τον οικισμό έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις τον χωματόδρομο προς Αγιάσσο, σε μια φανταστική αλλά κακοτράχηλη διαδρομή.
Ορεινή Νάξος – Μουτσούνα:
Άλλη εναλλακτική διαδρομή στην ενδοχώρα είναι αυτή που ξεκινάει από τη Νάξο και συνεχίζει «ευθεία» προς Κάτω και Μέση Ποταμιά και Βουρβούρια. Εκεί στρίβεις αριστερά προς Χείμαρο, Χαλκιό, Φιλώτη για να στρίψεις λίγο μετά το χωριό Φιλώτη πάλι αριστερά για την όμορφη Απείρναθο. 4 χλμ αφού στρίψεις έχεις το εξής δίλλημα: είτε στρίβεις δεξιά προς Δανακό, που μετά τον οικισμό ο δρόμος σταματά, είτε συνεχίζεις ευθεία προς Απείρανθο. Από εκεί, μπορείς, αφού περάσεις από την Εναέρια Μεταφορά σμύριδας, να κατέβεις προς Μουτσούνα, όπου υπάρχουν πολλές επιλογές για μπάνιο: παραλία Σταυρού, νοτιότερα Λυγαρίδια, νοτιότερα Ψιλή Άμμος, Κλείδος, και τέλος Πάνερμος.
Δες άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Πάρος, Πάτρα, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χαλκιδική και Χίος.