ΧΙΟΣ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Το Κάστρο, στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Είναι οχυρωματικός περίβολος που περικλείει παλιά γενοβέζικα και τουρκικά σπίτια του 16ου αιώνα. Εδώ βρίσκεται καιτο Μέγαρο Justiani, που λειτουργεί ως μουσείο. Η ζωή μέσα στο κάστρο ακολουθεί άλλους ρυθμούς, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
- H πλατεία Βουνακίου, με τον όμορφο Δημοτικό κήπο, τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Κανάρη φτιαγμένο το 1922, από το Μιχάλη Τόμπρο, την παλιά πέτρινη βρύση και το παλιό τζαμί, όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο.
- Το Βυζαντινό Μουσείο (τηλ.:26866) στεγάζεται στη νότια πλευρά της πλατείας, στο χώρο ενός παλιού τουρκικού τζαμιού.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ.:44239), με ευρήματα από την Υστερονεολιθική Εποχή, κεραμικά αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα κ.ά.
- Η βιβλιοθήκη Κοραή (τηλ.:44246), που είναι μία από τις μεγαλύτερες επαρχιακές βιβλιοθήκες της χώρας, με πάνω από 95.000 τόμους! Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη.
- Οι τέσσερις ανεμόμυλοι στα Ταμπάκικα, που μας μεταφέρουν μνήμες από την οικονομική άνθιση του νησιού.
- Ο Κάμπος, μόλις έξι χιλιόμετρα νότια της Χώρας, πνιγμένο στο πράσινο των περιβολιών του. Το χωριό γνωρίζει έντονη τουριστική ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να χάνει τη μοναδική γοητεία του. Η επιρροή που έχει δεχτεί η αρχιτεκτονική των αρχοντικών του από τη Γενοβέζικη αρχιτεκτονική, είναι εμφανής. Παράγει ιδιαίτερης γεύσης εσπεριδοειδή.
- Θυμιανά – Κάρφας .Έχουν 2.000 κατοίκους περίπου, βρίσκονται ΝΑ του νησιού και απέχουν 8 και 6 χλμ. αντίστοιχα από την πόλη.
Ο Δήμος του Αγίου Μηνά, ο πιο τουριστικός Δήμος της Χίου, βρίσκεται ανατολικά του νησιού και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα των Θυμιανών, του Νεοχωρίου καθώς και των παραλιακών οικισμών του Καρφά, της Αγίας Ερμιόνης, του Μέγα Λιμνιώνα και της Αγίας Φωτεινής. Έδρα του Δήμου είναι τα Θυμιανά, που προήλθαν από τη συνένωση τριών μεσαιωνικών οικισμών.
Περίπου 6 χλμ. από την πόλη της Χίου συναντάμε τον Καρφά, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό μέρος του νησιού. Η μεγάλη παραλία του με τα πεντακάθαρα νερά, αμμώδης και ρηχή ενδείκνυται για όλους. Για τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ είναι πραγματικός παράδεισος. Έχει μεγάλο αριθμό καταλυμάτων, πολλά μαγαζιά για φαγητό και έντονη νυχτερινή ζωή.
- Τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά χωριά, τα μαστιχοχώρια, γνωστά για την καλλιέργεια και την παραγωγή μαστίχας. Η μαστίχα εκκρίνεται από μαστιχοφόρους σχίνους, οι οποίοι χαράσσονται με ιδιαίτερη προσοχή («κέντημα»). Μετά από 15 μέρες μαζεύεται, περνάει διάφορα στάδια καθαρισμού και κοσκινίσματος και διαχωρίζεται ανάλογα με το μέγεθός της. Οι δυνατότητες χρήσης της είναι πολλές κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών. Χρονικά δεν έχει εξακριβωθεί η καλλιέργειά της. Πιστεύεται όμως ότι το 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. άρχισε από τους κατοίκους του νησιού η συστηματική καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων, που αποτέλεσε το σημαντικότερο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξής του.
- Το χωριό Κέραμος με τα περίφημα ορυχεία αντιμονίου και τον οικισμό Αγιάσματα, με τις θερμές ιαματικές πηγές με σιδηροθειούχα νερά.
- Το μεσαιωνικό χωριό-μνημείο Ανάβατος και τις εκκλησιές που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, Ταξιάρχη και Παναγία. Έχει χαρακτηριστεί «Μυστράς» της Χίου.
- Τα ερείπια αρχαίας πόλης 1 χλμ. από το χωριό Αρμόλια. Επίσης το Γενουάτικο κάστρο και η μονή Ζωοδόχου Πηγής στη θέση Βρετού.
- Το Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας κοντά στα χωριά Λιμνιά και Λήμνος χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Γιορτάζει στις 22 Ιουλίου και συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς από το νησί, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα στη
- Το Βυζαντινό Κάστρο της Βολισσού, χτισμένο σύμφωνα με την παράδοση από τον στρατηγό Βελισάριο του Βυζαντίου.
- Το Μοναστήρι των Μούνδων 4 χλμ. Β. από το χωριό Κατάβαση.
- Τη Δασκαλόπετρα, σε μια περιοχή γεμάτη πλατάνια με καταπληκτική θέα προς τα μικρασιατικά παράλια, όπου ο μύθος τη θέλει σαν την πέτρα που καθόταν ο Όμηρος. Βρίσκεται κοντά στο Βροντάδο, όπου και το άγαλμα του «Αφανούς Ναύτη» στην παραλία του χωριού, δημιούργημα του Χιώτη γλύπτη Θανάση Απάρτη.

- Την εκκλησία της Παναγίας Αγρελοπούσαινας με τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου αιώνα, νότια του χωριού Καλαμωτή.
- Η Βλυχάδα, ο Ναγός και ο Γιόσωνας, όπου κατά την παράδοση σταμάτησε ο Ιάσονας πηγαίνοντας για την Κολχίδα.
- Η Νέα Μονή 11 χλμ. Δ. του χωριού Καρυές είναι από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του νησιού. Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Πανύψηλα κυπαρίσσια δεσπόζουν στην είσοδο, ενώ δέος προκαλεί το εσωτερικό του, με τον επιβλητικό τρούλο και τα μοναδικά ψηφιδωτά. Το μοναστήρι ίδρυσαν ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος και η Μεγάλη Θεοδώρα.
- Τα καταπληκτικά Μεστά, μεγάλο, διατηρητέο και ζωντανό μεσαιωνικό χωριό, 10 χλμ από το Πυργί. Εδώ εντυπωσιάζουν όλα και η βασιλική του Μεγάλου Ταξιάρχη, η μεγαλύτερη εκκλησία της Χίου, δεσπόζει στη μέση του χωριού, χτισμένη στη θέση παλαιού κάστρου.
- Ο αρχαϊκός ναός του Φαναίου Απόλλωνα, από τον οποίο σώζονται ελάχιστα ίχνη, 13 χλμ. νότια των Μεστών, κοντά στη θάλασσα.
- Ο Παλαιός Ταξιάρχης, σε στενό σοκάκι των Μεστών κοντά στην κεντρική πλατεία, με μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο 150 και πλέον χρόνων. Η επίσκεψη είναι δυνατή μόνο εάν αναζητήσετε τον επίτροπο του Μεγάλου Ταξιάρχη, που έχει τα κλειδιά και τις γνώσεις για να σας ξεναγήσει.
- Το Πυργί, ίσως το πιο εντυπωσιακό μεσαιωνικό χωριό της Χίου με τα χαρακτηριστικά «ξυστά» σχέδια στα κτίρια.
Οι δρόμοι του πραγματικοί λαβύρινθοι, οδηγούν τον επισκέπτη σε μοναδικά κτίσματα στολισμένα με την περίτεχνη αυτή τεχνοτροπία. Αξίζει να προσέξετε την Κοίμηση της Θεοτόκου, χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης Βασιλικής του 17ου αιώνα, τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα με αξιόλογες τοιχογραφίες, τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου που έδωσε και την ονομασία στο χωριό, τα ερείπια αρχαίας Ακρόπολης, Γεωμετρικής περιόδου και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία, με τα θαυμάσια ξυστά.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Η Χίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση νησιά της Ελλάδας (842 τετρ. χλμ) με 213 χιλιόμετρα ακτογραμμή και αναρίθμητους οικισμούς. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα δεκάδων επιλογών για σχεδιασμό διαδρομών που ενώνουν πανέμορφα παραδοσιακά χωριά διασχίζοντας την ενδοχώρα ή διατρέχοντας τις ακτές. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι πυκνό και αρκετά δαιδαλώδες (λόγω και του πολύ «κανονικού» σχήματος της Χίου) και πολύ δύσκολα θα εξαντλήσετε τις επιλογές που σας προσφέρονται, οπότε, με τη βοήθεια ενός χάρτη και των παραπάνω αναλυτικών αναφορών στα αξιοθέατα, σχεδιάστε τις δικές σας εξορμήσεις.
Ενδεικτικά, κάποιες βασικές χιλιομετρικές αποστάσεις είναι :
-
ΧΙΟΣ – ΑΝΑΒΑΤΟΣ: 21 χλμ Δ
-
ΧΙΟΣ – ΒΟΛΙΣΣΟΣ: 40 χλμ Δ
-
ΧΙΟΣ – ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ: 4 χλμ Β
-
ΧΙΟΣ – ΘΥΜΙΑΝΑ: 8 χλμ Ν
-
ΧΙΟΣ – ΜΕΣΤΑ: 35 χλμ ΝΔ
-
ΧΙΟΣ – ΠΥΡΓΙ: 25 χλμ Ν
-
ΧΙΟΣ – ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ: 61 χλμ Β
-
ΧΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΟΙ: 32 χλμ Ν
Δείτε άλλες δημοφιλείς περιοχές για ενοικίαση αυτοκινήτου: Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Χερσόνησος, Ρέθυμνο), Ρόδος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Χαλκιδική.