Συμβουλές Ασφάλειας για τα Παιδιά στο Αυτοκίνητο
1.Πάντα στο πίσω κάθισμα
Τα παιδιά (έως 13 ετών ή έως 150cm ύψος) πρέπει να κάθονται πάντα πίσω, στα ειδικά παιδικά καθίσματα, με την ειδική ζώνη ασφαλείας. Η τήρηση αυτού μπορεί να μειώσει κατά 70% τους θανάτους και κατά 67% τους τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Θυμήσου πάντα ότι η μπροστινή θέση είναι η περισσότερο επικίνδυνη για τα παιδιά και το άνοιγμα του αερόσακου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή και να σκοτώσει το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος χαμηλής ταχύτητας.
2.Το κάθισμα ασφαλείας
Χρησιμοποίησε πάντα το κατάλληλο παιδικό κάθισμα, προσαρμοσμένο στην ηλικία και το βάρος του παιδιού. Το κάθισμα πρέπει να φέρει την ένδειξη «ECE R 4403» στη συσκευασία. Το πορτμπεμπέ ή η καλαθούνα δεν αντικαθιστά το παιδικό κάθισμα.
3.Η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος
Τοποθέτησε το παιδικό κάθισμα στη μέση του πίσω καθίσματος και απόφυγε την τοποθέτησή του σε κάθισμα με ενεργοποιημένο αερόσακο. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο αερόσακος μπορεί να σκοτώσει το παιδί.
4.Όχι στην αγκαλιά ή στα γόνατα!
Μην κρατάς το παιδί στα γόνατα ή στην αγκαλιά σου ούτε για λίγο, ακόμα και αν κάθεσαι στα πίσω καθίσματα. Βάσει ερευνών, στις περιπτώσεις που το παιδί ήταν σε κάποια αγκαλιά, λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.
5.Ποτέ 2 παιδιά μαζί με κοινή ζώνη ασφαλείας.
Πάντα να χρησιμοποιείς ξεχωριστές ζώνες ασφαλείας για κάθε παιδί. Η χρήση κοινής ζώνης ασφαλείας για πάνω από 1 παιδί, ακυρώνει τη χρηστικότητά της και αποτελεί κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος.
6.Δεν έχει σημασία η απόσταση της διαδρομής
Ασφάλισε τα παιδιά στα παιδικά καθίσματα ακόμα και για τις πιο σύντομες διαδρομές. Το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη.
7.Γίνε εσύ το παράδειγμα!
Φόρεσε πρώτος εσύ και οι συνεπιβάτες σου τη ζώνη ασφαλείας. Το παράδειγμα είναι η καλύτερη εκπαίδευση.
8.Τσέκαρε τις πόρτες να είναι ασφαλισμένες
Κάνε τον κατάλληλο έλεγχο ώστε οι πόρτες του αυτοκινήτου να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω. Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών τραυματίζεται θανάσιμα πέφτοντας έξω κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.
9.Δημιουργική απασχόληση
Φρόντισε να τσεκάρεις τις κινήσεις των παιδιών στα πίσω καθίσματα. Μην τα αφήνεις να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο. Φρόντισε εκ των προτέρων να έχεις κάποια απασχόληση για τα παιδιά στο αυτοκίνητο (μαλακά παιχνίδια, μικρά παραμύθια).
10.Μην αφήνεις τα παιδιά μόνα μέσα στο αμάξι!
Η έκθεση του αυτοκινήτου στο ηλιακό φως, ακόμα και σε μέρες με ήπιες θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά μέχρι και θερμοπληξία, γιατί τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας. Χάνουν αναλογικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας και η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο.